Peteris Marki-Zay, nepriklausomas konservatyvus politikas, balandį vyksiančiuose rinkimuose atstovausiantis šešių opozicinių partijų koalicijai, socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad jam po antradienio vakaro pasirodymo televizijoje pasireiškė nesunkūs COVID-19 simptomai, o testais ši liga buvo patvirtinta.

„Atšaukiau visas išorės programas, karantinavausi ir toliau dirbu iš namų, dirbu dėl vyriausybės pakeitimo“, – parašė P. Marki-Zay. Jis pridūrė, kad yra pasiskiepijęs trimis skiepų dozėmis.

Omikron atmaina rečiau sukelia sunkią ligą, palyginti su ankstesniu delta variantu, rodo tyrimai. Tačiau omikron plinta lengviau už kitas koronaviruso atmainas ir tapo dominuojanti daugelyje šalių, be to, šiuo variantu lengviau užsikrečia paskiepyti ar anksčiau kitomis atmainomis užsikrėtę ir pasveikę žmonės.

P. Marki-Zay pranešimas pasirodė tą pačią dieną, kai Vengrija paskelbė užregistravusi didžiausią nuo pandemijos pradžios per parą užregistruotų COVID-19 atvejų skaičių. Šalyje užsikrėtimo atvejų eksponentiškai daugėja tikriausiai dėl omikron atmainos.

Kaip nurodoma vyriausybės oficialioje COVID-19 skirtoje interneto svetainėje, trečiadienį užregistruota 14 890 naujų užsikrėtimo atvejų – kone dvigubai daugiau nei prieš savaitę ir dviem tūkstančiais daugiau nei ankstesnis rekordas lapkričio mėnesį.

Praėjusią savaitę privati laboratorija „Neumann Labs“, pirmą kartą identifikavusi omikron variantą Vengrijoje, naujienų svetainei „Telex“ sakė, kad 90 proc. joje tiriamų ėminių, kai nustatoma COVID-19, yra susiję su omikron atmaina.

Tikrasis užsikrėtimo atvejų skaičius Vengrijoje tikriausiai yra daug didesnis nei skelbiama. Kone 58 proc. trečiadienį vyriausybės užregistruotų COVID-19 testų atsakymai buvo teigiami, o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad šis skaičius neviršytų 5 procentų.

P. Marki-Zay diagnozė nutrauks jo važinėjimą po šalį prieš balandžio 3-iąją įvyksiančius rinkimus. Juose jis dalyvaus kaip bendras šešių opozicinių partijų kandidatas į premjerus ir varžysis su dabartiniu dešiniojo sparno premjeru Viktoru Orbanu.

V. Orbano vyriausybė pastaraisiais mėnesiais kovodama su pandemija daugiau kliovėsi augančiu pasiskiepijusių gyventojų skaičiumi, o ne varžomosiomis priemonėmis. Praėjusią savaitę vyriausybė paskelbė, kad sumažins privalomo karantino trukmę nuo 10 iki septynių dienų, o simptomų neturintiems žmonėms, gavusiems neigiamą COVID-19 testo atsakymą, leis karantinuotis tik penkias dienas.

Iki trečiadienio dėl priežasčių, susijusių su COVID-19, Vengrijoje mirė 40 686 žmonės.

61,4 proc. šalies gyventojų yra gavę bent dvi vakcinų nuo COVID-19 dozes ir tai yra mažiau už Europos Sąjungos vidurkį – 69,1 procento, nurodo Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)