X. Castro per rinkimų kampaniją sakė, kad jei būtų išrinkta prezidente, „nedelsiant užmegztų diplomatinius ir prekybos ryšius su žemynine Kinija“.

Praėjusį mėnesį Hondūro kaimynė Nikaragva paskelbė, kad diplomatiškai pripažins nebe Taivaną, o Kiniją. Po šio žingsnio salai liko tik 14 diplomatinių sąjungininkų, įskaitant Hondūrą.

Kinija laiko salą savo teritorija ir žada vieną dieną ją susigrąžinti, prireikus – jėga. Pastaraisiais metais Pekinas sustiprino pastangas izoliuoti salą tarptautinėje arenoje.

Taivano viceprezidentas Williamas Lai vadovaus 26 narių delegacijai, dalyvausiančiai sausio 27 dieną numatytoje X. Castro inauguracijoje, informavo salos prezidentės Tsai Ing-wen biuras.

Sveikindama X. Castro su pergale lapkritį vykusiuose rinkimuose, Tsai Ing-wen išreiškė viltį, kad Taivanas ir Hondūras toliau palaikys oficialius santykius.

W. Lai per šešių dienų vizitą turėtų susitikti su X. Castro ir „apsikeisti nuomonėmis abiem pusėms rūpimais klausimais“, sakė salos užsienio reikalų viceministras Alexanderas Yui.

„Palaikome gana gerus kontaktus su išrinktąja prezidente Castro ir jos komanda“, – sakė jis žurnalistams.

„Jie supranta – įvairūs projektai, kuriuos Taivanas įgyvendina Hondūre, iš tiesų davė naudos žmonėms“, – kalbėjo viceministras.

Pernai duodamas interviu Hondūro žiniasklaidai A. Yui sakė, kad daugelis Pekino duotų pažadų liko neįgyvendinti ir dėl to kai kurios šalys pateko į „skolų spąstus“.

„Tik laiko klausimas“

Nuo 1949 metų, kai Kinija ir Taivanas atsiskyrė per pilietinį karą, Lotynų Amerika yra itin svarbus Pekino ir Taibėjaus diplomatinio mūšio laukas.

Kinija dešimtmečius ragino Taivano diplomatinius sąjungininkus pereiti jos pusėn ir suintensyvino šią kampaniją, kai Taivano prezidente 2016 metais buvo išrinkta Tsai Ing-wen.

Nuo tada Pekinas palenkė į savo pusę aštuonias salos diplomatines sąjungininkes, tarp jų keturias Lotynų Amerikos šalis: Panamą, Salvadorą, Dominikos Respubliką ir Nikaragvą.

Kinijos užsienio reikalų viceministras Le Yuchengas sakė, jog „tik laiko klausimas“, kada Taivanas liks be diplomatinių sąjungininkų. Jis pridūrė, jog Nikaragvos sprendimas nusigręžti nuo Taivano atspindi „bendrą tendenciją“.

Taibėjus neseniai apkaltino Pekiną, kad šis bando pervilioti salos diplomatines sąjungininkes, siūlydamas joms vakcinas nuo COVID-19.

Prieš lapkritį vykusius prezidento rinkimus Taibėjus įspėjo Hondūrą nepasikliauti „viliojamais ir melagingais“ Kinijos pažadais, kai didžiausios opozicinės Laisvės ir pertvarkos partijos (Partido Libertad y Refundacion, LIBRE) kandidatė X. Castro pareiškė ketinanti pripažinti ne Taivaną, o Kiniją.

Kairiųjų pažiūrų X. Castro, kurios vyras Manuelis Zelaya neteko prezidento posto 2009 metais per kariuomenės, verslo elito ir dešiniojo politinio sparno remtą perversmą, rinkimuose aiškia persvara įveikė dešiniųjų kandidatą Nasry Asfurą.

Taivano žiniasklaida pranešė, kad viceprezidentas W. Lai pakeliui į Hondūrą ketina sustoti Jungtinėse Valstijose. Toks žingsnis neabejotinai sulauktų piktos reakcijos iš Kinijos, anksčiau reiškusios nepasitenkinimą dėl trumpų Tsai Ing-wen apsilankymų JAV.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją