Pekinas labai kritiškai žiūri į bet kokią tarptautinę paramą Taivanui, galinčią sudaryti salos tarptautinio legitimumo regimybę. Kinija laiko salą savo teritorija ir žada vieną dieną ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

„Pastebėjome, kad Slovėnijos lyderis atvirai paskelbė pavojingą pareiškimą, ginčijantį „Vienos Kinijos“ principą ir remiantį „Taivano nepriklausomybę“, – per eilinę spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

„Esame giliai šokiruoti ir griežtai tam prieštaraujame“, – pridūrė jis.

Toks Pekino pareiškimas pasirodė Slovėnijos vyriausybės vadovui Janezui Janšai paskelbus, kad ši Europos Sąjungos valstybė rengiasi apsikeisti atstovais su Taivanu.

„Dirbame prie įsteigimo.., na, prie apsikeitimo atstovais“, – sakė J. Janša interviu Indijos visuomeniniam transliuotojui „Doordarshan“.

Šis interviu paskelbtas Slovėnijos vyriausybės tinklalapyje.

Premjeras pridūrė, kad šis žingsnis galėjo būti žengtas gerokai anksčiau, jeigu jį būtų palaikęs parlamentas, ir tvirtino, kad didžioji dauguma ES valstybių jau turi „tam tikrus [Taivano] atstovavimo biurus“.

Pernai vasarą Lietuva smarkiai supykdė Pekiną, leidusi Vilniuje atsidaryti Taivaniečių atstovybei. Atsakydama Kinija apribojo diplomatinius ir ekonominius ryšius su Lietuva.

Slovėnijos premjeras taip pat kritikavo Kinijos politiką dėl Taivano ir sakė, kad „sunku klausyti, kai sostinė su vienpartine sistema pamokslauja apie demokratiją ir taiką visame pasaulyje“.

Jis pridūrė, kad COVID-19 epidemija parodė, jog būtų labai naudinga priimti Taivaną į Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO).

„Manau, Kinijai taip pat būtų naudinga turėti kaimynę, priklausančią tokiai organizacijai, nes per šią pandemiją įsitikinome, kad virusas nepaiso sienų“, – sakė J. Janša.

Taivano vyriausybė sveikino Slovėnijos premjero komentarus.

„Ministras pirmininkas Janezas Janša yra geras Taivano draugas ir nekart lankėsi Taivane. Užsienio reikalų ministerija sveikina ir nuoširdžiai dėkoja už jo įžvalgias pastabas svarbiais tarptautiniais klausimais“, – antradienį sakė salos URM atstovė spaudai Joanne Ou.

Slovėnija – buvusi Jugoslavijos valstybė, įstojusi į ES 2004 m., priklauso bendradarbiavimo su Kinija grupei „17 + 1“, kuri buvo sukurta 2012 m. Kinijos investicijoms Vidurio ir Rytų Europos šalyse skatinti.

Tačiau jos šiltėjantys ryšiai su Taivanu gali pakurstyti tarp ES ir Pekino tvyrančią įtampą.

Pernai priimtas Lietuvos sprendimas leisti Taivanui atidaryti atstovybę savo vardu papiktino Pekiną, lapkritį jis sumenkino diplomatinius ryšius su Baltijos valstybe ir įvedė prekybos embargą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)