„Pagal KSSO kolektyvinės saugumo tarybos sprendimą vykdyta taikos palaikymo operacija Kazachstano Respublikos teritorijoje baigta“, – sakė rusas Andrejus Serdiukovas, vadovavęs KSSO misijai.

Šiam Maskvos vadovaujamam blokui priklauso iš viso šešios buvusios Sovietų Sąjungos respublikos.

Kazachstano prezidento Kasymo Žomarto Tokajevo prašymu KSSO sausio 5 dieną nutarė atsiųsti daugiau nei 2 tūkst. karių.

Kazachstane demonstracijos prasidėjo sausio 2 dieną, gyventojams protestuojant prieš staigų degalų kainų kilimą. Po kelių dienų protestai peraugo į riaušes.

Rusijos gynybos ministerija naujienų agentūrų perduotame pranešime nurodė, kad keturi kariniai lėktuvai su likusiais kariais išskrido iš sostinės Nur Sultano ir didžiausio Kazachstano miesto Almatos.

„Šie keturi Rusijos gynybos ministerijos orlaiviai sugrąžins namo paskutinius taikos palaikymo dalinius ir generolo pulkininko A. Serdiukovo vadovaujamo taikos palaikymo kontingento vadovybę“, – sakoma pareiškime.

Pasitraukimas vyksta tą pačią dieną, kai Kazachstanas panaikino nepaprastąją padėtį visoje šalyje, įvestą po protestų dėl padidintų energijos kainų. Jie peraugo į smurtą, dėl kurio valdžia apkaltino banditus ir „teroristus“, o vėliau pranešė, kad žuvo 225 žmonės.

KSSO taikos palaikymo pajėgų išvedimas iš Kazachstano užbaigtas, šios šalies teritorijoje nebėra užsienio valstybių kariškių, sakė Kazachstano Gynybos ministerijos tarptautinio bendradarbiavimo departamento vadovas Olzhasas Khusainovas.

„Šiandien užbaigtas KSSO taikos palaikymo pajėgų išvedimas iš Kazachstano teritorijos. Paskutiniai orlaiviai su kariais ir technika išskrido iš Almatos. Šiuo metu respublikos teritorijoje nėra užsienio valstybių kariškių“, – trečiadienį spaudos konferencijoje paskelbė O. Khusainovas.

Anksčiau per trumpą spaudos konferenciją Kazachstano Užsienio reikalų ministerijos Eurazijos integracijos departamento direktorius Alexanderas Sinyagovskiy pažymėjo, kad KSSO taikos palaikymo misija Kazachstane įvykdyta labai profesionaliai.

KSSO generalinis sekretorius Stanislavas Zasis anksčiau sakė, kad dislokuojant kontingentą Kazachstane buvo atlikti 108 skrydžiai. Rusijos Gynybos ministerijos duomenimis, operacijoje dalyvavo per 70 rusų lėktuvų Il-76 ir penki An-124.

Oficialiais duomenimis, į Kazachstaną buvo nusiųsta 2 030 KSSO karių ir 250 technikos vienetų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)