„Netrukus raštu pateiksime Rusijai savo pasiūlymus, ji apie tai informuota. Šie raštiški pasiūlymai atspindi mūsų rimtą įsitraukimą į derybas... dėl ginkluotės kontrolės, dėl skaidrumo, susijusio su karine veikla, raketomis, daugeliu kitų klausimų“, – sakė NATO vadovas vokiečių žurnalui „Der Spiegel“.

„Tačiau mes nepasirengę nusileisti esminiais klausimais“, – pabrėžė jis.

„Nuo Rusijos priklauso atsakymai ir dalyvavimas susitikimuose, į kuriuos kviečiau“, – pridūrė J. Stoltenbergas.

Rusija penktadienį pakartojo savo reikalavimą patvirtinti, kad NATO nesiplės į rytus, nepaisant to, kad Aljansas tokią galimybę jau atmetė, tvyrant įtampai tarp Vakarų ir Maskvos, sutelkusios prie sienos su Ukraina stiprias pajėgas.

Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas perspėjo, kad Maskva nelauks Vakarų atsakymo neribotą laiką ir tikisi, kad JAV ir NATO kitą savaitę pateiks atsakymą raštu.

Anot S. Lavrovo, Maskvos reikalavimai suteikti įpareigojančių garantijų, kad NATO nepriims į savo gretas Ukrainos ar kitų buvusių Sovietų Sąjungos valstybių ir nedislokuos ten savo pajėgų bei ginkluotės, yra esminiai diplomatinių pastangų siekiant sumažinti didelę įtampą dėl Ukrainos pažangai.

Jis tvirtino, kad NATO pajėgų ir ginkluotės dislokavimas prie Rusijos sienų kelia saugumo iššūkį, kurį reikia nedelsiant spręsti.

Vakarai kaltina Maskvą galimai planuojant įsiveržti į kaimyninę šalį, Rusijai pastaraisiais mėnesiais sutelkus prie sienos apie 100 tūkst. karių, daug tankų ir kitos sunkiosios karinės technikos. Maskva savo ruožtu šiuos kaltinimus atmeta.

Šią savaitę JAV ir jų sąjungininkės NATO surengė derybas su Rusija, mėgindamos išsklaidyti įtampą. Vis dėlto Ženevoje, Briuselyje ir Vienoje vykusios diskusijos apčiuopiamų rezultatų neatnešė.

Ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas pareiškė, kad Maskva neįžvelgia priežasčių rengti tolesnes saugumo derybas su Vakarais, kadangi per šią savaitę vykusias diskusijas pažangos nebuvo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)