Kinijos teritorija griežtai laikosi šios žemyninėje dalyje taikomos politikos, todėl naujų COVID-19 atvejų skaičiai yra maži, tačiau finansų centras pastaruosius dvejus metus yra atskirtas nuo likusio pasaulio.

Sprendimas sunaikinti maždaug 2 tūkst. žiurkėnų ir kitų gyvūnėlių priimtas, kai sveikatos apsaugos pareigūnai vienoje Honkongo gyvūnų parduotuvėje nustatė gyvūnų užsikrėtimo COVID-19 atvejų.

Sveikatos apsaugos sekretorė Sophia Chan nurodė, kad taip siekiama apsaugoti visuomenę, kai virusas buvo patvirtintas vienam gyvūnų parduotuvės darbuotojui ir kontaktą su žiurkėnais turėjusiam pirkėjui.

Nustatyta, kad parduotuvės darbuotojas buvo užsikrėtęs Honkonge reta tapusia delta atmaina.

„Tarptautiniu mastu kol kas nėra įrodymų, kad naminiai gyvūnai gali perduoti koronavirusą žmonėms, bet... imsimės atsargumo priemonių prieš bet kokį užkrato pernešėją“, – per spaudos konferenciją sakė S. Chan.

Vienuolika preliminariai teigiamų mėginių buvo paimta iš žiurkėnų, parduodamų naminių gyvūnėlių parduotuvėje „Little Boss“, esančioje triukšmingame parduotuvių rajone „Causeway Bay“.

Pareigūnai mano, kad žvėreliai buvo įvežti iš Nyderlandų, todėl visi gyventojai, įsigiję tokį augintinį po gruodžio 22 dienos, raginami perduoti juos sunaikinti.

Maždaug 1 000 gyvūnų iš parduotuvės „Little Boss“ ir jos sandėlio bus konfiskuota ir sunaikinta, o darbuotojai ir klientai išsiųsti tyrimams.

Sveikatos apsaugos pareigūnai taip pat nurodė laikytis karantino maždaug 150 žmonių, apsilankiusių naminių gyvūnėlių parduotuvėje, ir daugiau nei 20 sandėlio darbuotojų.

Antradienį parduotuvė nedirbo.

Taip pat numatoma sunaikinti dar 1 000 žiurkėnų iš dešimčių kitų naminių gyvūnėlių parduotuvių visame Honkonge, o pačioms parduotuvėms nurodyta laikinai užsidaryti.

Pareigūnai pridūrė, kad laikinai nutraukiamas smulkių žinduolių importas.

Žemės ūkio departamento vadovo pavaduotojas Thomas Sitas sprendimą naikinti gyvūnėlius pavadino atsargumo priemone, paklaustas, kodėl be aiškaus mokslinio pagrindo priimtas toks sprendimas.

„Visuomenė turėtų vengti bučiuoti savo augintinius ir turėtų palaikyti švarą savo namuose, – pridūrė Žemės ūkio departamento direktorius Leung Siu-fai. – Jokiomis aplinkybėmis nereikėtų išmesti gyvūnėlių į gatvę.“

Honkongo žiurkėnų mylėtojai greitai sureagavo į šią naujieną.

„Ar kas nors galėtų išgelbėti žiurkėnus ir kitus mažus gyvūnus?“ – klausė vienas asmuo iš „Facebook“ grupės „Hamster Blog HK“, turinčios daugiau nei 10 000 narių.

Kitas asmuo šaipėsi iš pareigūnų sprendimo sunaikinti graužikus, siūlydamas jiems „važiuoti į Uhaną ir padėti šikšnosparniams užsidėti dvi kaukes“, kalbėdamas apie Kinijos miestą, kur prieš du metus pasirodė pirmieji COVID-19 atvejai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)