Naujų atvejų skaičiai auga visose Jungtinėse Valstijose – visose amžiaus grupėse. Jaunesni nei 5 metų vaikai, kurių dar negalima skiepyti nuo koronaviruso, užsikrečia itin greitai, nes jiems rizika didžiausia.

Nors mažieji ligoniai įprastai ir patiria švelnesnių simptomų, staigus naujų atvejų šuolis sukėlė rimtų problemų vietos ligoninėms ir klinikoms, kurių personalas vos spėja suktis.

„Ši omikron banga labai sudėtinga, jau pasiekėme blogiausią situaciją, kokią turėjome su delta atmaina. Nors į mūsų kliniką kreipiamasi su gana lengvais atvejais. Nepaisant to, klinikos ir ligoninės perpildytos karščiuojančių ir gerklės skausmu besiskundžiančių vaikų. Laimei, sunkių atvejų nedaug. Tik skaičiai labai dideli, tad jau pagerinome su delta pasiektus rekordus dėl hospitalizacijos ir gydymo poreikio“, – kalbėjo Džordžijos vaikų ligoninės gydytojas Jacobas Eichenbergeris.

Medikai sako, kad dar per anksti tiksliai pasakyti, ar omikron sunkiau nei kitos koronaviruso atmainos susargdina vaikus, tačiau į ligonines patenkančių mažųjų pacientų skaičių į rekordines aukštumas šokdina beprecedentis jos užkrečiamumas.

„Tiesiog labai džiaugiuosi, kad neserga sunkiai. Manau, kad padeda skiepai, kai laukiausi, pasiskiepijau“, – pasakojo Hannah Mills, trijų mėnesių kūdikio, sergančio COVID, mama.

„Prieš šventes situacija buvo kiek lengvesnė, bet dabar skaičiai šovė į viršų. Pas mus patenka labai daug omikron atmainos susargdintų vaikų, taigi įtampos nestinga“, – sakė Džordžijos vaikų ligoninės medicinos seselė Karen Wilson.

Praeitą savaitę Jungtinėse Valstijoje pagerintas liūdnas rekordas – didžiausias per parą nustatytų naujų COVID atvejų skaičius.

„Reuters“ skelbė, kad sausio 10-ąją naujų susirgimų skaičius siekė 1,35 mln. – daugiausia visame pasaulyje.

„O, man labai patinka tas klausimas, jį visi užduoda. Ar omikron yra pandemijos pabaigos pradžia? Viena mano pusė, ta, kuri nusiteikusi optimistiškai, sako, kad taip. Manau, kad tai paskutinė didžioji banga, bet su atmainomis, panašiomis į omikron, turėsime reikalų ir toliau. Pesimistinis aš sako, ir jau sakė tris kartus, kad tų naujų atmainų bus ir bus. Dabar visi galvoja, kad, na, omikron yra geriau nei delta. Lengviau persergama. Bet jis susiformavo ne iš delta. Tai nėra tiesiog lengvesnė delta versija. Jis išaugo iš kitų atmainų ir tiesiog lengviau plinta. Taigi, tam tikra prasme, mums pasisekė, kad tai ne lengviau plintanti delta. Tikiuosi, kad omikron bus pandemijos pabaigos pradžia. Bet esu pasiruošęs kovoti ir toliau – jeigu tik prireiks“, – kalbėjo J. Eichenbergeris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją