Virdžinijos universiteto studentas 22 metų O. Warmbier lankydamasis Šiaurės Korėjoje buvo apkaltintas propagandinio plakato nukabinimu savo viešbutyje ir įkalintas. 2017 metais ištiktas komos jis buvo parskraidintas atgal į Jungtines Valstijas, kur po kelių dienų mirė.

Jo tėvai Cyntia ir Frederickas Warmbier iškėlė Šiaurės Korėjai ieškinį dėl įtariamo jų sūnaus kankinimo ir nužudymo. JAV teismas 2018 metais priteisė šeimai iš Pchenjano 501 mln. JAV dolerių.

Tačiau nuskurdusi Šiaurės Korėja, spaudžiama jai dėl branduolinių ginklų programos taikomų tarptautinių sankcijų, Jungtinėse Valstijose turi nedaug lėšų ir teismo sprendimą ignoravo.

Niujorko šiaurinės apygardos teismo teisėjas Lawrence'as Kahnas praėjusią savaitę leido konfiskuoti Šiaurės Korėjos įmonės „Kwangson Banking Corporation“ lėšas, pastarajai neatsakius į teismo sprendimą dėl turto konfiskavimo.

„Priimtas ieškovams/teismo pripažintiems kreditoriams Cyntiai Warmbier ir Frederickui Warmbier palankus sprendimas dėl subjekto lėšų, kurių suma sudaro 240 336,41 JAV dolerio, pridėjus visas sukauptas palūkanas“, – rašoma teismo nutartyje, su kuria susipažino naujienų agentūra AFP.

O. Warmbier iš Ohajo į turistinę kelionę į Šiaurės Korėją vyko 2016 metais.

Pchenjano oro uoste jis buvo atskirtas nuo turistų grupės ir jam pateikti kaltinimai dėl nusikaltimų valstybei – propagandinio plakato nuėmimo.

Remiantis 2018 metų teismo sprendimu, leidusiu po 17 mėnesių sugrąžinti O. Warmbier į JAV, studentas buvo maitinamas per vamzdelį ir leido nesuprantamus garsus.

O. Warmbier apkurto ir apako, jo anksčiau tiesūs dantys buvo išsikraipę, jo akys buvo iššokę, sakoma dokumente.

Po šešių dienų jis mirė.

Šiaurės Korėja tuo metu dėl jo būklės kaltino vaistus, kuriuos jis neva vartojo nuo botulizmo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)