Incidentas papildė virtinę tokių žmogžudysčių šalyje, laikomoje vienoje pavojingiausių reporterių darbui.

49 metų Margarito Martinezas buvo užpultas šaunamuoju ginklu, o jo kūnas rastas netoli jo namų, sakoma vakarinės Žemutinės Kalifornijos valstijos saugumo sekretoriato pranešime.

Pasak prokurorų, M. Martinezui, kuris specializavosi naujienose apie policiją, buvo šauta į galvą.

„Visų formų saviraiškos laisvė yra viena pagrindinių piliečių teisių“, – pabrėžiama Žemutinės Kalifornijos generalinės prokuratūros pareiškime.

M. Martinezas, dirbęs tokiuose leidiniuose kaip Tichuanos savaitraštis „Zeta“, sulaukė grasinimų iš asmenų, siejamų su organizuoto nusikalstamumo pasauliu, pareiškė žurnalistų teisių grupė „Yo si soy periodista“ (Esu žurnalistas).

Vietos valdžia taip pat raginama ištirti išpuolį, per kurį rytinės Verakruso valstijos Chalapos mieste žuvo kitas žurnalistas ir socialinės žiniasklaidos aktyvistas Jose Luisas Gamboa.

Pastarasis sausio 10-ąją buvo nugabentas į ligoninę po to, kai buvo subadytas peiliu ir paliktas gulėti gatvėje, tačiau jo kūnas buvo atpažintas tik penktadienį.

Lieka neaišku, ar tas nužudymas buvo susijęs su J. L. Gamboa darbu.

Valstijos dėmesio žurnalistams ir jų apsaugos komisijos duomenimis, nėra žinoma, kad J. L. Gamboa būtų sulaukęs grasinimų.

Vis tik nevyriausybinė organizacija „Žurnalistai be sienų“ (RSF) paragino prokurorus nuodugniai ištirti šį nusikaltimą.

„J. L. Gamboa smerkė ir griežtai kritikavo vietos valdžią dėl jos ryšių su organizuotu nusikalstamumu“, – tviteryje paskelbė organizacija.

RSF Meksiką ir tokias karo draskomas šalis kaip Afganistanas ir Jemenas, nuolat priskiria prie pavojingiausių vietų pasaulyje žiniasklaidos veiklai.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, pernai Meksikoje buvo nužudyti mažiausiai septyni žurnalistai, nors nenustatyta, ar visos tos žmogžudystės įvykdytos dėl jų darbo.

Nuo 2000-ųjų šalyje nužudyta daugiau kaip 100 žurnalistų. Tik nedidelė dalis šių nusikaltimų kaltininkų buvo patraukti atsakomybėn.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją