Ukraina sekmadienį pareiškė turinti įrodymų, kad už didžiulės kibernetinės atakos, kuri paveikė svarbių Ukrainos vyriausybės agentūrų svetaines, slepiasi Maskva. Kremlius kaltinimus neigia.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį sakė, kad po naujausios kibernetinės atakos NATO ekspertai ir sąjungininkės jau dabar yra atvykę į Ukrainą ir bendradarbiauja su jos pareigūnais.

Jis taip pat informavo, kad naujajame Ukrainos ir NATO susitarime bus numatytas „sustiprintas kibernetinis bendradarbiavimas, įskaitant Ukrainos prieigą prie NATO dalijimosi informacija apie kenkėjiškas programas platformos“.

„Jau keletą metų sėkmingai bendradarbiaujame su Ukraina, ugdydami pagrindinius gebėjimus ir keisdamiesi žiniomis“, – pirmadienį sakė NATO komunikacijos ir informacijos agentūros vadovas Ludwigas Decampsas.

„Pagal šį atnaujintą susitarimą stiprinsime bendradarbiavimą su Ukraina, siekdami padėti jai modernizuoti informacinių technologijų ir ryšių paslaugas, kartu nustatydami sritis, kuriose gali prireikti mokymų jų personalui“, – nurodė jis.

Ukrainos ambasadorė prie NATO Natalija Halibarenko sakė, kad „su NATO parama planuojame toliau diegti modernias informacines technologijas ir paslaugas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovavimo ir kontrolės sistemoje“.

Kibernetinė ataka prieš Ukrainą praėjusią savaitę buvo surengta dar padidėjus įtampai Maskvos ir Vakarų santykiuose dėl įtarimų, kad maždaug 100 tūkst. karių prie Ukrainos sutelkęs Kremlius planuoja dar vieną įsiveržimą į šią šalį.

Vakarų sąjungininkės perspėjo, kad kibernetinė ataka gali būti surengta prieš kariuomenės įsiveržimą , siekiant paralyžiuoti pagrindinę infrastruktūrą Ukrainoje.

JAV programinės įrangos milžinė „Microsoft“ sekmadienį pareiškė, kad praėjusią savaitę įvykdyta ataka gali būti destruktyvi ir paveikti daugiau organizacijų, nei iš pradžių buvo baiminamasi.

„Microsoft“ sakė toliau analizuojanti kenkėjišką įrangą, tačiau perspėjo, kad dėl jos vyriausybės skaitmeninė infrastruktūra gali nebeveikti.

Maskvai ir NATO sąjungininkėms praėjusią savaitę vykusiuose derybose dėl Ukrainos nepavyko sumažinti įtampos.

Kremlius pateikė virtinę reikalavimų NATO ir Jungtinėms Valstijoms, vienas kurių – nepriimti Ukrainos į gynybinį Aljansą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)