„Du žinomiausi pandemijos asmenys, ligi šiol vienu balsu perspėjinėję ir reikalavę griežtų kovos su koronavirusu priemonių, ūmai prieštarauja vienas kitam“, – sekmadienio vakarą konstatavo populiariausias šalies dienraštis „BILD“.

Pesimistas K. Lauterbachas „BILD am SONNTAG“ sakė: „Vokietijoje mūsų laukia labai sunkios savaitės.“ Ir nors bendram užsikrėtimų skaičiui šaunant į viršų, sunkių susirgimų netgi mažėja, ministras įsitikinęs, kad netrukus ir ligoninėse situacija vėl pablogės. „Matydami šiuo metu mažėjantį hospitalizuotų ligonių skaičių, ypač reanimacijos skyriuose, neturime jaustis saugūs“, – perspėjo jis.

Omikron, pasak „Bild“, K. Lauterbachui yra „naujo siaubo scenarijaus priežastis“: „Epidemija reiškia, kad šimtai tūkstančių rimtai susirgs ir vėl būsime priversti apgailestauti dėl daugybės tūkstančių mirčių nuo koronaviruso“, – niūrią perspektyvą piešia ministras.

Pagal pirmadienio rytą paviešintus duomenis, Vokietijoje per pastarąją parą nuo kovido ar su nustatytu kovidu mirė 30 žmonių (prieš savaitę per parą būta 52 tokių mirties atvejų). Naujausiais Roberto Kocho instituto (RKI) duomenimis, praėjusią savaitę 100 tūkstančių gyventojų teko 3,2 kovidu susirgusių asmenų hospitalizacijos atvejai.

Karlas Lauterbachas

Tai – „nešvarus skiepijimo būdas“

Pastaruoju metu ne vienas žinomas šalies virusologas bei epidemiologas išsako mintį apie natūralios imunizacijos kelią, argumentuodami, kad užsikrėtę lengvai plintančiu, bet dažniausiai tik viršutinius kvėpavimo takus puolančiu omikron, gyventojai taps imuniški koronavirusui.

Tačiau federalinis sveikatos apsaugos ministras K. Lauterbachas perspėja neleisti omikron laisvai plisti, jam nepriimtina idėja siekti visuomenės imuniteto tokiu, anot jo, „nešvariu skiepijimu“.

Ch. Drostenas dienraščiui „Tagesspiegel“ sekmadienį duotame interviu teigė priešingai: daugiau užsikrėtimų „susilpnėjusia infekcija“ reiškia ir daugiau imuniteto bei mažiau pavojų. „Gyventojai įgis imunitetą ir jį išlaikys“, – sakė virusologas ir pridūrė, kad organizmo apsauga nuo viruso nuolat stiprėja.

K. Lauterbachas ir šiuo klausimu buvo priešingos nuomonės. Pasiteirautas „BILD am SONNTAG“, ar omikron užsikrėtę asmenys drauge neįgis imuninio atsako rudeniui, kuomet paprastai prasideda naujas kvėpavimo takų infekcijų sezonas, ministras net neabejodamas atsakė: „Visiškai ne!“ K. Lauterbachas įsitikinęs: be privalomos vakcinacijos užbaigti pandemijos nepavyks.

Vietoj revakcinacijos kas kelis mėnesius – natūrali imunizacija

Savo nuostatos privalomų skiepų klausimu Ch. Drostenas išduoti nenorėjo, „tai spręsti turi politikai“, – sakė jis. Tik pabrėžė, jog turi būti skiepijama ir toliau, – kad susirgimų eiga būtų lengvesnė.

Omikron Ch. Drostenas vertina kaip šansą pereiti į endeminę stadiją: „Siekdami visų gyventojų imuninės apsaugos, ilgalaikėje perspektyvoje negalime kas kelis mėnesius atlikti revakcinaciją. Tai turi padaryti virusas.“

Beje, lygiai prieš metus, 2021 m. sausio 20 d., tas pats Ch. Drostenas karštai pritarė „No-Covid“ strategijai. Savo twitterio paskyroje virusologas tada pasidalino savaitraštyje „Die Zeit“ paskelbtu straipsniu.

„No Covid strategija (…) turi būti lydima didžiulės informacinės kampanijos“, citavo jis ir džiaugėsi: „Šis straipsnis yra labai gera pradžia.“ Dabar, kai buvusioje „No Covid“ tvirtovėje Australijoje per pastarąją savaitę šimtui tūkstančių gyventojų vidutiniškai teko 2,715 naujų užsikrėtimų, Ch. Drostenas No Covid iliuzijų nebepuoselėja.


Virusologui aišku: visi anksčiau ar vėliau užsikrės Sars-Cov-2. Bet tai yra gerai – bent jau tuo atveju, jei vakcinacijos ir revakcinacijos rodiklis yra labai didelis.

„Taip, mes turime patekti į šį farvaterį, alternatyvos tam nėra“, – pripažino Ch. Drostenas. Drauge tiems, kurie dabar siūlo leisti virusui netrukdomam plisti, priminė, kad dėl gyventojų amžiaus struktūros šalyje – didelio vyresnių žmonių skaičiaus – imunizuoti reikia skiepijant. „Natūralia imunizacija užsikrėtimo keliu mirtų pernelyg daug žmonių“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto Ch. Drostenas nusiteikęs optimistiškai: „Tenlink mes jau nuėjome ilgą kelią (...) Turime jį užbaigti dabar, kad 2022 m. galėtume pereiti į endeminę fazę ir paskelbti, kad pandeminė situacija baigėsi“.

Christianas Drostenas, Karlas Lauterbachas

Virusologas Klausas Stöhras tiki natūralios imunizacijos sėkme

Kitą žymų šalies virusologą bei epidemiologą Klausą Stöhrą omikron atmaina nuteikia dar viltingiau. Mokslininkas tikisi, kad artimiausiomis savaitėmis liga sparčiai išplis, tuo būdu bus atlikta natūrali gyventojų imunizacija ir pandemija pagaliau baigsis.

„Dar neaišku, kokiu mastu išaugs sergamumas per ateinančias dvi ar tris savaites. Bet daug žmonių įgis natūralų imunitetą dėl labai stiprios epidemijos, kuri tada prasidės ir kurios, deja, išvengti nepavyks“, – sekmadienio vakarą televizijos kanalui „BILD“ sakė jis.

Pasak K. Stöhro, šis imunitetas bus „įdiegtas“ jau į skiepijimu pasiektą gyventojų imunizaciją. Abu drauge jie užtikrins ilgalaikę imuninę apsaugą, taip kad nebereikės ketvirto, penkto, šešto ar septinto pastiprinamojo skiepo. Atsižvelgiant į milijonus neskiepytų ar bent jau nevisiškai paskiepytų žmonių, atsargumas vis dar yra labai svarbus, – priminė virusologas. Nepaisant to, jis įsitikinęs: „Pavasaris ir vasara bus labai atsipalaidavę“. Tik rudenį dar teks įvertinti, ar reikėtų vėl pasiūlyti skiepytis vyresniems nei 60 metų žmonėms.

Reaguodamas į „BILD am SONNTAG“ interviu Vokietijos sveikatos apsaugos ministro K. Lauterbacho piešiamus bauginančius scenarijus, K. Stöhras socialiniame tinkle „Twitter“ replikavo: „Kad Karlas Lauterbachas klaidžioja lyg klystžvakė, dabar pastebi net ir ne specialistai.“

Karlas Lauterbachas, Christianas Drostenas

Tebeturime visą spektrą – įskaitant mirtinus atvejus

Pirmadienį, kalbėdamas per „Welt“ televizijos kanalą, profesorius K. Stöhras ragino keisti pandemijos valdymo priemones, „palaipsniui deeskaluoti ir pritaikyti jas prie atitinkamos situacijos. Jei keičiasi virusas ir imunizacijos rodiklis, negalima ir toliau daryti, kaip iki šiol.“

Epidemiologas priminė, kad kaimyninės šalys jau pajudėjo šia kryptimi. Tarkime, Danijoje jau nebereikia dėvėti kaukių mokyklose, Ispanijoje virusas prilyginamas gripo virusui. O Vokietijoje „ir toliau laikomas nuspaustas stabdžio pedalas“.

Paklaustas, ar atšaukdami suvaržymus, neužversime didesnės naštos ligoninėms, K. Stöhras pripažino, kad nors „omikron sukelia vidutiniškai švelnesnę ligos eigą, bet ir toliau turim visą susirgimų spektrą: nuo lengvų simptomų iki mirtinų atvejų, tik, vertinant vidurkį, dabar pasislinkta nuo sunkesnės ligos eigos iki švelnesnių susirgimų“.

„Neskiepyti gali labai sunkiai susirgti, galimi ir mirties atvejai. Tačiau gera yra ta žinia, kad ne tik 50–70 proc. sumažėjo tikimybė patekti į ligoninę, o ir tikimybė ligoninėje patekti į intensyvios terapijos skyrių gerokai mažesnė“, – tai atskleidžia 10 rimtų studijų iš 7 šalių.

Po staigaus užsikrėtimų skaičiaus kilimo per ateinančias dvi–tris savaites bus ir staigus jų kritimas. Tada reikėtų atitinkamai pritaikyti priemones.

Mokslininkas atkreipė dėmesį ir į tai, kad būtina vėl sustiprinti gyventojų pasitikėjimą. „Vakcinacija buvo ir lieka stipriausia priemonė pandemijos poveikiui sumažinti, šia prasme niekas nepasikeitė, svarbi ir pastiprinamoji dozė. Bet žmones reikia įtikinti. Omikron yra „exit“ iš pandemijos, bet iki pavasario dar teks skiepytis“. „Judame pandemijos pabaigos link, bet jos dar nepasiekėm“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)