Hui Tim-likas buvo 19-metis vidurinės moksleivis, kai 2019-ųjų spalį per protestą vienam policininkui smogė į kaklą rėžtuku. Tuo metu judėjimas už demokratiją šiame mieste išgyveno savo piką.

Dabar 21 metų Hui Tim-likas iškart po išpuolio buvo areštuotas ir nuo to laiko yra už grotų. Iš pradžių jis buvo kaltinamas bandymu nužudyti, tačiau praėjusią savaitę jam padarius kaltės pripažinimo pareiškimą, šis rimtas kaltinimas buvo panaikintas ir teisėjas Andrew Chanas pirmadienį nuteisė jį septynerius metus ir devynis mėnesius kalėti už ketinimą sužeisti.

A. Chanas minimą incidentą pavadino vienu rimčiausių išpuolių prieš policijos pareigūnus.

„Jėga buvo didelė. Ketinimas buvo aiškus. Atsakovas taikėsi į pažeidžiamiausią aukos [kūno] vietą, – sakė teisėjas. – Kad ir kokios būtų žmogaus politinės pažiūros, smurto naudojimą privalu pasmerkti.“

Medicininėje ataskaitoje apie policininko sužeidimus sakoma, kad rėžtukas įsmigo už 1 cm nuo svarbios arterijos. Jei ši arterija būtų buvusi pažeista, auka galėjo mirtinai nukraujuoti.

Pareigūnas savaitę buvo gydomas ligoninėje, o paskui sveiko dar septynis mėnesius. Į darbą policijoje jis sugrįžo 2020 metų birželį.

Hui Tim-liko advokatas praėjusią savaitę teismui sakė, kad moksleiviui pasireiškia autizmo spektro sutrikimas ir kad jis lengvai praranda savitvardą.

Teisme perskaitytame atsiprašymo laiške Hui im-likas sakė, kad jį paveikė „kvailumas ir neapykanta“, o dabar jis gailisi.

„Tikiuosi, kad neapykanta daugiau nesubręs, visuomenė nebus draskoma“, – praėjusią savaitę teismui sakė jis.

2019 metais Honkongą krėtė didžiulės ir kartais smurtinės demonstracijos už demokratiją, išprovokuotos vėliau atšaukto įstatymo projekto dėl įtariamųjų išdavimo į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį.

Vėliau protestai virto pasipriešinimu autoritariškam Kinijos valdymui ir paskatino Pekiną 2020-aisiais primesti miestui griežtą nacionalinio saugumo įstatymą kitaminčiams persekioti.

Buvo areštuota per 10 tūkst. žmonių, tarp jų daug moksleivių ir studentų.

Iki 2021 metų liepos daugiau kaip 1,1 tūkst. per protestus areštuotų moksleivių ir studentų buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)