Ministrė priminė, kad tokia pozicija apibrėžta koalicijos sutartyje, ir ji negali jos keisti priklausomai nuo to, kur vyksta su vizitu.

„Veiksmingiausias svertas Ukrainai palaikyti – vieninga ES parama, pripažinimas, kad bet kokia nauja (Rusijos) agresija (jai) brangiai kainuos – tiek ekonominiu, tiek politiniu požiūriu“, – sakė A. Baerbock.

Anksčiau Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnykas interviu naujienų agentūrai DPA pareiškė, kad Berlyno atsisakymas parduoti Kijevui ginklų nuvilia.

Diplomatas jau ne kartą ragino Vokietiją parduoti Ukrainai ginklų, teigdamas, kad priešingu atveju gali nukentėti dvišaliai santykiai.

VFR vyriausybė į tai atsakė, kad ginklų tiekimas neprisidėtų prie Ukrainos konflikto sureguliavimo ir kad Vokietija, kaip numatyta koalicijos sutartyje, neaprūpina ginklais šalių, dalyvaujančių teritoriniuose konfliktuose.

Savo ruožtu valdančiosios Vokietijos socialdemokratų partijos atstovas, Bundestago Užsienio politikos komiteto vadovas Michaelis Rothas praėjusią savaitę pareiškė: „Koalicijos sutartyje mes suderinome, kad netieksime ginkluotės į krizių regionus. Šis principas tebėra aktualus. Bet galima diskusija dėl apsaugos priemonių, pavyzdžiui, šalmų ir neperšaunamų liemenių, tiekimo“.

Tačiau A. Baerbock sakė, kad Berlynas padarys viską, kas nuo jo priklauso, kad užtikrintų Ukrainos saugumą.

„Padarysime viską, ką tik galime, kad garantuotume Ukrainos saugumą. Padarysime viską, ką tik galime, kad garantuotume Europos saugumą“, – per spaudos konferenciją kalbėjo vokiečių ministrė.

Pirmadienį Vokietijos URM vadovė A. Baerbock lankosi Ukrainoje su vizitu. A. Baerbok antradienį Maskvoje susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

A. Baerbock pažadėjo per savo vizitus Maskvoje ir Kijeve „įdėmiai išklausyti“ Rusijos ir Ukrainos diplomatijos vadovus.

„Diplomatijos prielaida – suprasti oponento požiūrį, net jei pats iš dalies laikaisi visiškai priešingos nuomonės. Štai kodėl kelionės kadencijos pradžioje šiuo sunkiu metu yra tokios svarbios. Atidžiai išklausysiu savo pašnekovus tiek Maskvoje, tiek Kijeve“, – prieš išvykdama kelionės sakė A. Baerbock.

Ministrė pridūrė, kad ketina pristatyti savo pašnekovams Vokietijos poziciją Europos Sąjungoje, Didžiajame septynete (G-7) ir NATO.

Pasak A. Baerbock, Maskvoje besiderėdama su užsienio reikalų ministru S. Lavrovu ir kitais pareigūnais, ji išdėstys Berlyno pozicijas įvairiais tarptautinės politikos aspektais.

„Naujoji Vokietijos vyriausybė nori palaikyti tvirtus ir stabilius santykius su Rusija. Konfliktinių temų, kurias turime aptarti, sąrašas yra ilgas“, – sakė A. Baerbock.

Pasak jos, politiniai konfliktai trukdo abiejų šalių piliečiams plėtoti kultūrinius ir ekonominius ryšius.

„Mums ypač svarbus pilietinės visuomenės bendradarbiavimas. Noriu pasikalbėti su savo kolega iš Rusijos apie šias galimybes, aptarti, kaip galėtume sudaryti prielaidas geriau jomis pasinaudoti“, – nurodė ministrė.

Vokietija kartu su partneriais imsis priemonių dėl Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą projekto „Nord Stream 2“ įgyvendinimo užbaigimo, jei Rusija toliau eskaluotų padėtį, Kijeve pareiškė vokiečių užsienio reikalų ministrė A. Baerbock.

„Kalbant apie „Nord Stream 2“, šiuo metu šis projektas nėra iki galo įgyvendintas, nes yra sustabdytas jo sertifikavimo procesas. Kita vertus... jis turi geopolitinių niuansų, apie tai kalbame nuolat. Todėl palaikydami bendrą Vokietijos ir JAV pareiškimą sakome: jei iš Rusijos tęsis padėties aštrinimas, su savo partneriais imsimės atitinkamų priemonių“, – bendroje spaudos konferencijoje su Ukrainos URM vadovu Dmytro Kuleba pirmadienį kalbėjo A. Baerbock.

Vokietijos diplomatijos vadovė taip atsakė į klausimą, koks „Nord Stream 2“ projektas yra – ekonominis ar politinis.

Ji pabrėžė, kad naujoji Vokietijos vyriausybė koalicine sutartimi leido aiškiai suprasti, kad energetinės politikos klausimai turi būti sprendžiami vadovaujantis atitinkamomis Europos teisės normomis.

Anksčiau pirmadienį Rusijos URM pareiškė, kad „Nord Stream 2“ įjungimas bus reikšmingas indėlis užtikrinant visos Europos Sąjungos energetinį saugumą“, ir pabrėžė, kad „ vamzdyno sertifikavimo procedūra, kurią atliks Vokietijos reguliavimo institucijos ir Europos Komisija, neturėtų būti dirbtinai vilkinama ir politizuojama“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)