Nacionalinės meteorologijos tarnybos (NWS) duomenimis, audra atnešė gausaus sniego, lijundros ir stipraus vėjo derinį, paveikusį pietrytinius regionus ir vidurio Atlanto pakrantę. Vėliau stichija pasiekė Naująją Angliją ir pietų Kanadą.

NWS įspėjo, kad pirmadienį teritorijoje nuo Ohajo slėnio šiaurinės dalies iki Didžiųjų ežerų pietinės dalies gali iškristi daugiau nei 30 cm sniego.

Iš viso perspėjimų dėl atšiaurių orų sulaukė daugiau nei 80 mln. gyventojų, pranešė JAV žiniasklaida.

Sekmadienį be elektros energijos buvo likę apie 235 tūkst. žmonių, tačiau iki ankstyvo pirmadienio rytinėje pakrantėje ir Kentukyje jų skaičius sumažėjo iki maždaug 130 tūkst., iš dalies atkūrus tiekimą, rodo tinklapio poweroutage.us duomenys.

Per audrą Floridoje kilo daug žalos padariusių tornadų, o pakrančių rajonus užklupo potvyniai. Tuo metu abiejose Karolinose ir Apalačų kalnuose susirūpinimą kėlė apledėjimas ir žvarbus vėjas.

Buvo smarkiai sutrikdytas susisiekimas, atšaukti tūkstančiai skrydžių, o Šiaurės Karolinoje buvo iš dalies uždarytas judrus greitkelis I-95, jungiantis keletą valstijų.

Sekmadienį buvo atšaukta daugiau kaip 3 000 reisų iš ir į Jungtines Valstijas.

Labiausiai paveiktas Šiaurės Karolinoje esantis Šarlotės Douglaso tarptautinis oro uostas, kur anksčiau buvo atšaukti 95 proc. skrydžių, skelbiama stebėjimo svetainėje „FlightAware“. Anksti pirmadienį teko atšaukti dar 1 200 skrydžių.

Nepaprastoji padėtis

Vairuotojai buvo įspėti apie pavojingas sąlygas keliuose ir didelius nepatogumus keliaujant teritorijoje nuo pietų Arkanzaso iki Meino, besiribojančio su Kanada.

Džordžijos gubernatorius Brianas Kempas penktadienį paskelbė nepaprastąją padėtį, o iki vidurdienio keliuose pradėjo dirbti sniego valytuvai.

Virdžinijoje ir Šiaurės Karolinoje irgi paskelbta nepaprastoji padėtis.

Virdžinijos policija tviteryje paskelbė, kad sekmadienį buvo sureaguota į beveik 1 000 automobilių susidūrimų ir gedimų.

„Dauguma atvejų buvo apgadintos transporto priemonės. Pranešimų apie aukų pareikalavusius eismo įvykius negauta“, – nurodė policija.

Anksčiau dėl spūsčių ir keleto nedidelių avarijų buvo paralyžiuotas eismas svarbioje magistralėje valstijos pietuose.

Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy Cooperis per tviterį pranešė, kad iki vidurdienio kai kuriose vietovėse iškrito iki 30 cm sniego ir kad „didelis apledėjimas kelia problemų centrinėje valstijos dalyje“. Gubernatorius paragino gyventojus likti namuose ir vengti nebūtinų kelionių.

Šiaurės Karolinoje taip pat buvo sukrėsti studentai, kai dėl audros įgriuvo vieno koledžo bendrabučio stogas, pranešė televizija ABC. Per incidentą niekas nenukentėjo.

„Buvo labai baisu, – ABC sakė Brevardo koledžo antrakursė Melody Ferguson. – Iki šiol drebu.“

NWS duomenimis, Floridos Pensakoloje siautėjo pūga, o paprastai švelniu klimatu pasižyminčioje Džordžijos Atlantoje taip pat iškrito sniego.

Prognozuojama, kad audra sukels potvynių kai kuriuose pakrantės rajonuose. Be to, Atlanto pakrantėje iki uragano galingumo gali sustiprėti vėjo gūsiai, perspėjo sinoptikai.

JAV šiaurės rytuose dėl snygio jau buvo kilęs chaosas šio mėnesio pradžioje. Kai pūga nuklojo sniegu šį regioną, šimtai vairuotojų daugiau nei parai buvo įstrigę judriame greitkelyje, vedančiame į sostinę Vašingtoną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)