Kazachstano, kur daugelį dienų neveikė internetas, prokurorai šeštadienį pranešė, kad per neramumus, prasidėjusius šių metų pradžioje taikiais protestais dėl degalų kainų šuolio, žuvo 225 žmonės, tarp jų 19 teisėsaugininkų ir karių.

55 metų Timuras Kulibayevas verslo lobistų organizacijos „Atameken“ tinklalapyje paskelbtame pareiškime patvirtino, kad atsistatydino iš vadovo pareigų.

Ši žinia yra dar vienas ženklas, liudijantis, kad buvusi pirmoji šalies šeima pralaimėjo kovą valdžios viršūnėje.

„Nuo šiandien nusprendžiau atsistatydinti iš Nacionalinių verslininkų rūmų „Atamenek“ prezidiumo pirmininko pareigų“, – nurodė T. Kulibayevas savo pareiškime.

T. Kulibayevas yra pirmojo Kazachstano prezidento Nursultano Nazarbayevo viduriniosios dukters Dinaros vyras.

Visuomenės pyktis per protestus didžia dalimi buvo nukreiptas prieš N. Nazarbayevą, valdžiusį Kazachstaną daugiau nei ketvirtį amžiaus. 2019 metais jis paliko prezidento pareigas, perdavęs valdžią rūpestingai parinktam įpėdiniui.

N. Nazarbayevas nuo praėjusių metų pabaigos nebuvo pasirodęs viešumoje.

Mažėjanti įtaka

N. Nazarbayevo įpėdinis Kasymas Žomartas Tokajevas praėjusią savaitę pirmą kartą viešai pažėrė kritikos buvusiam prezidentui ir savo mentoriui, pareiškęs, kad jo valdymas sukūrė turtingo elito kastą.

N. Nazarbayevo šeimos politinį nuosmukį liudija ir K.-J. Tokajevo biuro pirmadienį patvirtinta žinia, kad 81-erių eksprezidento sūnėnas Samatas Abishas buvo atleistas iš Nacionalinio saugumo komiteto vadovo pirmojo pavaduotojo posto.

Per neramumus skelbta, kad S. Abishą pakeitė kitas pareigūnas, tada – kad jis tiesiog išėjo „kasmetinių atostogų“, tačiau pirmadienį galiausiai patvirtinta, kad jis atleistas iš pareigų.

Nors užėmė aukštą postą, S. Abishas didžia dalimi veikė šešėlyje. Tuo metu T. Kulibayevas, laikomas vienu turtingiausių šalies žmonių, buvo visuomenei gerai žinoma figūra, dažnai patraukdavusi užsienio žiniasklaidos dėmesį dėl savo ryšių su tokiais veikėjais, kaip Jungtinės Karalystės monarchės Elizabeth II sūnus princas Andrew.

Kartu su žmona Dinara T. Kulibayevas valdo didžiausią Kazachstano komercinį banką „Halyk“, taip pat turi daug interesų šalies energetikos sektoriuje.

T. Kulibayevas nenurodė savo atsistatydinimo motyvų, tačiau paragino lobistų organizaciją laikytis prioritetų, kuriuos verslui iškėlė K.-J. Tokayevas savo praėjusios savaitės kreipimesi į parlamentą ir pareigūnus.

Šeštadienį valstybinis turto fondas „Samruk-Kazyna“ pranešė, kad du kiti N. Nazarbayevo žentai neteko vadovaujamųjų postų šalies energetikos įmonėse.

Dimashas Dosanovas buvo atleistas iš valstybinės naftos pervežėjos „KazTransOil“ vadovo posto, o Kairatas Sharipbayevas neteko valstybinės dujų bendrovės „QazaqGaz“ (buvusios „KazTransGas“) vadovo pareigų.

58 metų K. Sharipbayevas yra vyriausios N. Nazarbayevo dukters Darigos vyras, o 40-metis D. Dosanovas yra vedęs jauniausią eksprezidento dukrą Aliyą.

Be to, praėjusią savaitę dėl įtariamo dalyvavimo sąmoksle įvykdyti valstybės perversmą buvo suimtas ilgametis N. Nazarbayevo sąjungininkas, buvęs Nacionalinio saugumo komiteto vadovas Karimas Masimovas. Kartu buvo sulaikyti du jo pavaduotojai.

Ketvirtadienį Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO) pradėjo savo kontingento išvedimą iš Kazachstano.

KSSO – Rusijos vadovaujamas karinis aljansas, vienijantis kelias buvusių SSRS valstybių – K.-J. Tokayevo prašymu per neramumus dislokavo Kazachstane per 2 tūkst. karių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją