Buvęs finansų viceministras D. Kovačevskis premjero poste pakeitė Zoraną Zajevą, kuris praėjusį mėnesį atsistatydino po skaudaus savo partijos pralaimėjimo municipaliniuose rinkimuose.

Naują koalicinę vyriausybę, vadovaujamą D. Kovačevskio Makedonijos socialdemokratų sąjungos (SDSM), per balsavimą 120 vietų parlamente, palaikė 62 deputatai, prieš balsavo 46 įstatymų leidėjai.

Šeštadienį parlamente pristatydamas savo darbotvarkę D. Kovačevskis sakė, kad svarbiausias jo vyriausybės uždavinys bus „didesnis ir tvaresnis ekonomikos augimas“.

Jis taip pat žadėjo spręsti šalį kamuojančią energetikos krizę ir stengtis priartinti Šiaurės Makedoniją prie Europos Sąjungos.

47 metų D. Kovačevskis SDSM vairą perėmė praėjusį mėnesį.

Ankstesnė vyriausybė, kuriai taip pat vadovavo SDSM, lapkritį po kelias savaites trukusių derybų su mažesnėmis partijomis atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo parlamente.

Tačiau nuo tada opozicija tvirtina, kad vyriausybei stinga legitimumo, ir ragina rengti pirmalaikius rinkimus. D. Kovačevskis sako, kad rinkimai vyks numatytu laiku – 2024 metais.

Ekonomikos daktaro laipsnį turintis D. Kovačevskis eidamas finansų viceministro pareigas nebuvo itin pastebima politinė figūra.

Iššūkiai namuose ir užsienyje

Politikos ekspertai išsakė abejonių, ar D. Kovačevskis sugebės veiksmingai spręsti iššūkius, su kuriais susiduria Šiaurės Makedonija.

Anot jų, namuose premjero laukia sudėtingi santykiai valdančiojoje koalicijoje ir giliai įsišaknijusi korupcija, paralyžiuojanti ekonomiką.

Rimčiausias D. Kovačevskio užsienio politikos iššūkis bus pastangos pasiekti pažangos šalies derybose dėl narystės Europos Sąjungoje, kurios įstrigusios dėl Bulgarijos pasipriešinimo.

2019 metais šalis prie savo oficialaus pavadinimo pridėjo geografinę nuorodą „Šiaurės“, kad užbaigtų beveik tris dešimtmečius trukusį ginčą su Graikija, kuri siekė, kad kaimynė nebūtų tapatinama su jos šiaurine Makedonijos provincija.

Šis žingsnis atvėrė kelią Makedonijai prisijungti prie NATO ir buvo išankstinė galimos narystės Europos Sąjungoje sąlyga.

Tačiau Skopjei įgyvendinti savo svajones dėl prisijungimo prie Bendrijos šiuo metu trukdo Bulgarija, ginčijanti makedonų kalbos kilmę ir laikanti ją bulgarų kalbos dialektu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją