„Euroatlantinė bendrija parodė Rusijai, kad tvirtai palaiko Ukrainą. Mūsų pozicijos buvo suderintos. Kalbėjau su savo kolega amerikiečiu Antony Blinkenu prieš pat susitikimą Ženevoje ir iškart po jo. Rusijai nepavyko suskaldyti Vakarų kalbantis su JAV per Ukrainos ir Europos galvas“, – sakė jis interviu vokiečių leidiniui „Bild“. Interviu vertimą sekmadienį paskelbė Ukrainos Užsienio reikalų ministerijos spaudos tarnyba.

Pasak D. Kulebos, „neteisėti rusų ultimatumai dėl NATO santykių su Ukraina buvo teisingai atmesti“.

Ukrainiečių diplomatijos vadovas taip pat pabrėžė, jog „dabar svarbu, kas vyks toliau“, ir sakė, kad Rusija turi įrodyti neturinti planų dėl tolesnių karinių veiksmų.

„Esu įsitikinęs, kad Rusija privalo tęsti derybas. Rusai tvirtina, kad neplanuoja jokių naujų karinių veiksmų. Jei jie nori įrodyti kalbantys rimtai, privalo pratęsti dialogą nusistovėjusiais formatais“, – sakė jis.

Į klausimą, ar padėtis po diplomatijos savaitės tapo saugesnė Ukrainai, ministras atsakė, kad „situacija būtų mažiau saugi Ukrainai, jei Rusijai būtų pavykę suskaldyti Vakarus arba priversti Ukrainą ir sąjungininkes pažeisti savo pagrindinius principus“.

„Rusijai nepavyko to pasiekti. Tad bendra atgrasymo strategija veikia ir stiprina saugumą regione. Tikiu diplomatijos galia ir norėčiau pabrėžti, kad visomis savo pastangomis siekiame įspėti Rusiją dėl tolesnės eskalacijos ir priversti ją sumažinti įtampą. Ukraina siekia taikos, saugumo ir stabilumo sau ir visai Europai. Ukrainos saugumas – tai Europos saugumas“, – pabrėžė D. Kuleba.

Jis taip pat mano, kad Rusija savo veiksmais skatina kaimynines šalis įstoti į NATO.

„Paradoksas, kad būtent Rusijos veiksmai skatina jos kaimynes siekti kolektyvinio saugumo NATO“, – pareiškė ministras, komentuodamas Rusijos reikalavimus, kad Ukraina niekada netaptų Aljanso nare.

Pasak jo, „Rusija dešimtmečius kūrė konfliktų juostą palei savo sienas ir vienaip ar kitaip kenkė beveik visų kaimyninių šalių saugumui“.

„Ukraina pasirinko jau seniai. Mes siekiame įstoti į NATO. Tai įrašyta konstitucijoje ir užsienio politikos strategijoje. Dauguma ukrainiečių remia šį kursą, parama toliau auga. NATO – gynybos aljansas, jis nė vienos šalies prievarta netempia įstoti“, – pridūrė D. Kuleba.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)