Buvęs senatorius Jeanas Joelis Josephas (Žanas Žoelis Žozefas), ieškotas dėl 2021 metų liepos 7 dieną įvykdyto prezidento Jovenelio Moise'o (Žovenelio Moizo) nužudymo, buvo suimtas penktadienio vakarą, sakoma Jamaikos policijos pajėgų (JCF) pranešime.

JCF „gali patvirtinti, kad Haičio pilietis Jeanas Joelis Josephas ir dar trys jo šeimos nariai buvo suimti Jamaikoje dėl kaltinimų, susijusių su imigracija“, sakoma pareiškime.

Jamaikos tyrėjai susisiekė su Haičio institucijomis, kurios pareiškė, kad J. J. Josephas „ieškomas Haityje kaip įtariamasis dėl numanomo Haičio prezidento nužudymo 2021 metais“, priduriama jame.

J. J. Josephas suimtas viename name Sent Elizabetos apygardoje pietvakarinėje salos dalyje.

Šaltinis Jamaikos policijoje naujienų agentūrai AFP sakė, kad J. J. Josephas „šiuo metu yra sulaikytas“.

Šaltinis sakė, kad Jamaikos policija veikė kartu su „tarptautiniais teisėsaugos partneriais“ ir kad buvo vykdomi „bendri tyrimai“.

J. Moise'as, kuris nebuvo savo šalyje populiarus, buvo nušautas liepos 7 dieną savo namuose Port o Prense. Velionio žmona Martine (Martin) per užpuolimą buvo sunkiai sužeista.

Šį išpuolį įvykdė komandosai, naktį įsiveržę į prezidento namus, neapsikeitę su prezidento sargybiniais nė šūviu.

Nors jau areštuota dešimtys asmenų, didelė dalis detalių apie žmogžudystę, įskaitant nužudyti prezidentą nurodžiusių žmonių tapatybę, tebėra paslaptis.

Iškart po nužudymo J. J. Josepho atžvilgiu buvo išduotas arešto orderis, o pareigūnai pavadino jį „ginkluotu ir pavojingu“. Jis buvo opozicijos senatorius ir nuožmus prezidento kritikas.

Daugiau nei 40 žmonių, tarp jų keliolika kolumbiečių ir keli iš Haičio kilę amerikiečiai, buvo suimti dėl žmogžudystės.

J. Moise'o nužudymas padidino ir taip sunkią Haičio krizę. Šalyje nesaugu, ją krečia nusikaltėlių gaujų smurtas ir žmonių pagrobimai.

Haičio premjeras Arielis Henry (Arielis Anri), faktiškai valdantis šalį po J. Moise'o mirties, AFP anksčiau šį mėnesį sakė, kad per nacionalinę šventę buvo pasikėsinta ir į jo gyvybę.

Anksčiau šį mėnesį JAV pareigūnai pareiškė vienam atsargos kariui kolumbiečiui kaltinimus dėl J. Moise'o nužudymo.

Teisingumo departamentas nurodė, kad 43 metų Mario Palaciosas (Marijus Palasjosas) kartu su kitais „dalyvavo sąmoksle pagrobti arba nužudyti Haičio prezidentą“.

Amerikiečių prokurorai teigė, kad sąmokslas prieš J. Moise'ą „iš pradžių buvo skirtas prezidento pagrobimui, kaip tariamos arešto operacijos dalis“, tačiau „galų gale jis baigėsi sąmokslu nužudyti“.

JAV Kongresas ketvirtadienį nurodė pradėti tyrimą dėl J. Moise'o nužudymo.

Senatas vienbalsiai nubalsavo ir įpareigojo Valstybės departamentą per 180 dienų pateikti ataskaitą, kurioje būtų pateiktas „išsamus Moise'o nužudymo aplinkybių aprašymas“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją