Ketvirtadienį Lietuvos pasieniečiai neįleido 18 neteisėtų migrantų. Trečiadienį, antradienį ir pirmadienį VSAT pareigūnams neteko apgręžti nė vieno užsieniečio. Sekmadienį buvo neįleisti 4 tokie asmenys, praėjusį šeštadienį – vienas.

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių penktadienį įleistų užsieniečių nebuvo.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių migrantų, jų į Lietuvą, vidurnakčio iš penktadienio į šeštadienį duomenimis, nepateko 8149.

Vidurnaktį iš penktadienio į šeštadienį pasienyje su Baltarusija baigė galioti du mėnesius trukusi nepaprastoji padėtis (NP). Kartu neteko galios ir jos metu nustatytos ypatingos priemonės. Tarp jų buvo draudimas (su kai kuriomis išimtimis) patekti į pasienio ruožo teritoriją, kur galiojo NP, taip pat draudimas pakeisti gyvenamąją vietą NP laikotarpiu deklaruojant ją šioje teritorijoje, susirinkimų draudimas NP teritorijoje, kai kurie registracijos centruose esantiems ir į Lietuvą neįleistiems užsieniečiams taikyti ribojimai.

Liepos pradžioje Lietuvoje dėl masinio migrantų antplūdžio buvo paskelbta ekstremalioji situacija, kuri tebegalioja ir toliau.

Nuo šeštadienio atšaukus nepaprastąją padėtį patekti į pasienio ruožą, t. y. 5 km teritoriją nuo sienos su Baltarusija linijos, kaip ir buvo iki NP, gali visi pasą ar tapatybės kortelę turintys žmonės.

Į specialiais ženklais nužymėtą valstybės sienos apsaugos zoną (VSAZ), kaip ir iki NP paskelbimo, patekti gali tik tie asmenys, kurie yra įtraukti į VSAT sudaromą specialų sąrašą. Kitaip sakant, patekti į VSAZ, kuri nuo sienos su Baltarusija linijos tęsiasi nuo 50 metrų iki maždaug kilometro, galima tik kreipusis į VSAT ir gavus tam leidimą. Draudimas patekti į pasienio juostą ir ant pasienio patrulio tako galioja kaip ir anksčiau.

VSAT ir toliau profesionaliai užkardo neteisėtą migrantų antplūdį ir užtikrina, kad neleistinose vietose iš Baltarusijos nepatektų tokie užsieniečiai. Kaip ir iki šiol pasieniečiams tai atlikti padeda ir padės bendradarbiaujančios institucijos.

Penktadienį Latvijos pasieniečiai apgręžė 50 iš Baltarusijos bandžiusių patekti neteisėtų migrantų, ketvirtadienį – 32, trečiadienį – 42, antradienį – 39, pirmadienį – 42. Lenkijos pasieniečiai ketvirtadienį iš Baltarusijos neįsileido 15 tokių užsieniečių, trečiadienį – 16, antradienį ir pirmadienį – po 68 kasdien.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)