„Kai pranešė Norvegijos pusė, daugiašalės pratybos „Cold Response 2022“ („Šaltas atsakas 2022“) vyks šių metų kovą ir balandį. Jos vyks keliais etapais, iš kurių dalis bus organizuojamos Norvegijos jūroje, taip pat Norvegijos šiaurinėje ir vidurinėje dalyse“, – sakoma Šiaurės laivyno pranešime.

„Mokymuose dalyvaus Norvegijos nacionalinių ginkluotųjų pajėgų, apie 28 NATO valstybių narių ir bloko partnerių daliniai ir padaliniai, iš viso apie 40 tūkst. žmonių“, – pridūrė rusų kariškiai.

Šie manevrai buvo aptarti per ketvirtadienį vaizdo ryšiu įvykusį Norvegijos ginkluotųjų pajėgų operacijų štabo viršininko generolo leitenanto Yngve Odlo ir Rusijos šiaurės laivyno vado Aleksandro Moisejevo pokalbį.

„Generolas leitenantas Yngve Odlo pabrėžė, kad Norvegijos Karalystės ginkluotosios pajėgos griežtai laikosi Vienos dokumento dėl pasitikėjimo ir saugumo priemonių stiprinimo, priimto ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) forume 2011 metais, ir pasisako už didelių karinių pratybų skaidrumą“, – sakoma Šiaurės laivyno pranešime.

A. Moisejevas „padėkojo Norvegijos kariuomenės vadui už suteiktą informaciją ir palinkėjo kolegoms norvegams saugiai surengti savo karinius manevrus“, pridūrė Šiaurės laivynas.

Norvegijos gynybos ministerija pažymėjo, kad artėjančios pratybos bus didžiausios per šalies istoriją.

„Mokymai „Cold Response 2022“, kuriuose dalyvaus 35 tūkst. karių, taps didžiausiais mokymais, kokius Norvegija surengė nuo 9-ojo dešimtmečio, taip pat didžiausiais iš 2022 metų suplanuotų NATO mokymų“, – sakoma ministerijos tinklalapyje paskelbtame pranešime..

2020 metais Norvegijoje turėjusios vykti pratybos „Cold Response“ buvo atšauktos dėl koronaviruso pandemijos. Kaip praneša žiniasklaida, jose turėjo dalyvauti 15 tūkst. karių.

Norvegija kartu su NATO šalimis ir Aljanso partnerėmis šias pratybas reguliariai rengia nuo 2006 metų.