Michelle Bachelet teigimu, 58 metų Anwarui Raslanui paskelbtas nuosprendis svarbioje pasaulinėje byloje dėl valstybės palaikomų kankinimų Sirijoje yra „istorinis“.

„Šios dienos nuosprendis turėtų paskatinti pastangas išplėsti atsakomybės tinklą, (į jį įtraukiant) visus, vykdžiusius šiuos neapsakomus nusikaltimus, apibūdinančius šį žiaurų konfliktą“, – sakoma jos pranešime.

A. Raslanas buvo pripažintas kaltu dėl 27 žmonių nužudymo 2011 ir 2012 metais jo vadovaujamame Chatibo sulaikymo centre Damaske, dar vadinamame „251-uoju filialu“.

Prokurorai jį kaltino dėl 58 žmonių nužudymo ir dar 4 000 žmonių kankinimo jam vadovaujant minėtam centrui, tačiau ne visus mirties atvejus pavyko įrodyti.

„Šis teismo procesas iš naujo atkreipė dėmesį į pasibaisėjimą keliančius kankinimus, žiaurų ir tikrai nežmonišką elgesį, įskaitant siaubingą seksualinį smurtą, su kuriais įkalinimo įstaigose susidūrė daugybė sirų, – nurodė M. Bachelet. – Tai yra reikšmingas šuolis pirmyn siekiant tiesos, teisingumo ir kompensacijų už rimtus žmogaus teisių pažeidimus, vykdomus Sirijoje daugiau nei dešimtmetį.“

Byla buvo iškelta pasinaudojant teisiniu universalios jurisdikcijos principu, pagal kurį užsienio šalis gali persekioti baudžiamąja tvarka už nusikaltimus žmoniškumui, įskaitant karo nusikaltimus ir genocidą, nepriklausomai nuo to, kur nusikaltimai buvo įvykdyti.

„Tai aiškus pavyzdys, kaip nacionaliniai teismai gali ir turi užpildyti atsakomybės už tokius nusikaltimus spragas, kur jie bebūtų įvykdyti“, – kalbėjo M. Bachelet.

„Tai veikia kaip galinga atgrasymo priemonė ir padeda išvengti žiaurumų ateityje“, – pridūrė ji.

Vokietijos ir virtinės kitų Europos šalių teismuose yra iškelta baudžiamųjų ir civilinių bylų prieš buvusius pareigūnus ir nevalstybinius subjektus, dalyvavusius įvairiuose konfliktuose.

JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė paragino daugiau šalių pasinaudoti universalia jurisdikcija, pradėti tyrimus ir vykdyti baudžiamąjį persekiojimą už sunkius žmogaus teisių pažeidimus.

Ketvirtadienį paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis, pasak M. Bachelet, „perspėja valstybės pareigūnus: nesvarbu, kur ir kokio aukšto rango bebūtumėte, jei kankinsite ar vykdysite kitus sunkius žmogaus teisių pažeidimus, anksčiau ar vėliau būsite patraukti atsakomybėn savo šalyje ar užsienyje“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)