L. Truss, turėjusi perimti „Brexito“ derybininko Davido Frosto pareigas po jo atsistatydinimo praėjusį mėnesį, priėmė M. Ševčovičių savo oficialioje užmiesčio rezidencijoje Čivninge, pietryčių Anglijoje.

Jiedu koncentruosis į Šiaurės Airiją, vienintelę JK dalį, turinčią sausumos sieną su Europos Sąjunga, ir kėlusią daug kliūčių per visą „Brexito“ procesą nuo tada, kai 2016 metais referendume buvo nubalsuota už pasitraukimą iš Bendrijos.

Šiaurės Airijos protokolas buvo pasirašytas atskirai nuo 2020-ųjų platesnės apimties susitarimo dėl prekybos tarp JK ir ES po „Brexito“. Juo siekiama išvengti vadinamosios „kietos sienos“ tarp Šiaurės Airijos ir ES priklausančios Airijos Respublikos.

Tačiau siekiant išlaikyti atvirą sieną – įgyvendinant vieną pagrindinių 1998 metų taikos susitarimo, užbaigusio dešimtmečius smurto britų valdomoje Šiaurės Airijoje, nuostatų – provincija faktiškai liko ES bendrojoje rinkoje.

„Džiaugiuosi galėdamas susitikti su savo kolege L. Truss ir aptarti Protokolo dėl Airijos ir Šiaurės Airijos įgyvendinimą“, – tviteryje parašė M. Ševčovičius, prasidėjus diskusijoms. Taip pat jis pasidalijo nuotraukomis, kuriose M. Ševčovičius ir L. Truss sveikina vienas kitą ir vaikšto po vaizdingą teritoriją Čivninge.

„Mano tikslas: stabilumas, nuspėjamumas Šiaurės Airijoje“, – pridūrė EK vicepirmininkas ir pažymėjo, kad esama galimybės remtis „toli siekiančiais pasiūlymais“, kuriuos pernai pateikė Briuselis, kad sumažintų įtampą.

„Nelabai naudinga“

Siekiant, kad vežamos prekės nepatikrintos nepatektų į bendrąją rinką per Šiaurės Airiją iš Didžiosios Britanijos dalių – Anglijos, Škotijos ir Velso – buvo numatytos muitinių patikros.

Tačiau Londonas neribotam laikui sustabdė šių patikrų įgyvendinimą ir nori iš naujo peržiūrėti protokolą, įskaitant Europos teismams paliktą galimybę spręsti iškilusius teisinius ginčus.

Briuselis atmetė JK raginimą sprendžiant ginčus pakeisti Europos Sąjungos Teisingumo Teismą (ESTT) tarptautine arbitrų kolegija.

D. Frostas gruodį atsargiai pasveikino Europos Komisijos pasiūlymą reformuoti ES vaistų tiekimo taisykles, tačiau atvėsino viltis, kad derybininkams pavyks susitarti ir rasti išeitį iš susidariusios aklavietės.

Sprendinio reikia „skubiai kitų metų pradžioje“, sakė D. Frostas. Jis perspėjo, kad prireikus JK yra „pasirengusi pasinaudoti 16-ame straipsnyje numatytu apsaugos mechanizmu“ ir sustabdyti protokolo veikimą.

D. Frosto pareigas perėmusi L. Truss sakė, kad taip pat yra pasirengusi taikyti šią sąlygą, kuri, kaip perspėjo Briuselis, gali sukelti didesnį prekybos karą.

Praėjusį savaitgalį ES ambasadorius JK Joao Vale de Almeida pavadino jos grasinimą „nelabai naudingu“.

JK tikisi pragmatiško ES požiūrio

Prieš ketvirtadienio derybas L. Truss atrodė nusiteikusi konstruktyviau.

„Reikia pasiekti susitarimą, kuris apsaugos taiką Šiaurės Airijoje, gins mūsų Sąjungą ir palaikys Jungtinės Karalystės bei Europos Sąjungos integralumą“, – sakė L. Truss.

„Tačiau tam reikės pragmatiško ES požiūrio“, – pridūrė ji.

Užsienio reikalų sekretorė, kuri per referendumą dėl narystės ES balsavo už pasilikimą, o paskui perėjo į kitą stovyklą, pažadėjo priimti „praktiškus, protingus sprendimus, kurie leistų susitarti dėl intensyvių derybų plano“.

Vis tik ji pareiškė, kad pažanga šiame procese priklauso nuo Briuselio, ragindama jį „padėti išspręsti daugybę Protokolo sukeltų problemų ir apsaugoti Belfasto (Didžiojo penktadienio) susitarimą“.

Sudarant šį susitarimą tarpininkavusios Jungtinės Valstijos, taip pat airiškų šaknų turintis amerikiečių prezidentas Joe Bidenas atidžiai stebi dabartines derybas, o Britaniją perspėja neišsižadėti prisiimtų įsipareigojimų.

Vašingtonas įspėjo, kad Londonas gali pamiršti apie dvišalį prekybos susitarimą, jeigu jo veiksmai Šiaurės Airijoje kels grėsmę ir taip trapiai taikai.

Protokolas sukėlė politinę įtampą Šiaurės Airijoje tarp probritiškų unionistų ir respublikonų, norinčių, kad ši provincija taptų Airijos Respublikos dalimi.

Unionistų partijos nepritaria šiam dokumentui, perspėdamos, kad jis kelia grėsmę Šiaurės Airijos, kaip Jungtinės Karalystės dalies, padėčiai ir didina Airijos suvienijimo tikimybę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją