Prokurorų teigimu, tai buvo pirmasis pasaulyje procesas dėl kankinimų Sirijos teritorijoje.

58 metų Anwaras Raslanas buvo kaltinamas prisidėjęs prie 4 tūkst. žmonių kankinimo 2011-2012 metais. Jis tarnavo viename iš Damasko kalėjimų, kur buvo laikomi Sirijos valdžios priešininkai, ir vadovavo tardymams.

Vokietijos prokuratūros duomenimis, 30 žmonių kankinami mirė.
Pats teisiamasis neigė turįs ką nors bendra su kankinimais, o jo advokatai reikalavo paleisti jų ginamąjį į laisvę.

Anwaras Raslanas buvo sulaikytas 2019 metais Vokietijoje, į kurią jis atvyko kaip pabėgėlis.

„Sisteminiai kankinimai“

„Teismas... aiškiai ir oficialiai nustatė nežmoniškų kalinimo sąlygų, sistemingų kankinimų, seksualinio smurto ir žudynių faktus Sirijoje“, – sakė organizacijos „Amnesty International“ Vokietijos biuro vadovas Markusas N. Beeko.

Per visą teismo procesą parodymus davė daugiau nei 80 liudytojų, įskaitant 12 dezertyravusių režimo pareigūnų ir daug sirų vyrų ir moterų, šiuo metu gyvenančių Europos šalyse. Maždaug tuzinas jų taip pat dalyvavo teismui skelbiant nuosprendį.

Pirmininkaujanti teisėja sakė, kad jie nusipelnė „visiškos pagarbos“.

Ketvirtadienį prie teismo susirinkę Sirijos aktyvistai laikė plakatus ir transparantus su užrašais „Kur jie yra?“, turint galvoje jų artimuosius, dingusius Sirijos sulaikymo centruose.

A. Raslano teismo procesas prasidėjo 2020 metų balandį. Jis buvo teisiamas su kitu buvusiu aukšto rango pareigūnu Eyadu al Gharibu, kuris padėdavo suimti protestuotojus ir pristatyti juos į sulaikymo centrą.

E. al Gharibas anksčiau nuteistas kalėti puspenktų metų už pagalbą vykdant nusikaltimus žmoniškumui. Tai buvo pirmas atvejis, kai teismas už Sirijos ribų paskelbė nuosprendį byloje dėl Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybės pareigūnų vykdytų kankinimų.

Byla jiems buvo iškelta pasinaudojant teisiniu universalios jurisdikcijos principu, pagal kurį užsienio šalis gali persekioti baudžiamąja tvarka už nusikaltimus žmoniškumui, įskaitant karo nusikaltimus ir genocidą, nepriklausomai nuo to, kur nusikaltimai buvo įvykdyti.

Vokietijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje pradėta ir daugiau tokių bylų, prieglobsčio Europoje prašantiems Sirijos gyventojams pasinaudojant vienintele jiems prieinama teisine priemone.

Kitą savaitę Vokietijoje turi prasidėti buvusio Sirijos gydytojo, kaltinamo nusikaltimais žmogiškumui, teismas.

„Amnesty International“ Vokietijos skyriaus vadovas išreiškė viltį, kad remiantis „šiomis išvadomis pagal universalios jurisdikcijos principą įvyks ir daugiau teismų Vokietijoje ir kitose valstybėse“.

Kaltinamasis, apsirengęs žalia žiemine striuke, teismo nuosprendį išgirdo per ausines. Skelbiant jam skirtą bausmę nuteistasis nerodė jokių emocijų.

„Kumščiai, viela ir bizūnai“

Pasak prokurorų, su nuteistojo žinia kalėjime vyko žaginimai, lytinis išnaudojimas, „elektros šoko“ taikymas, buvo mušama „kumščiais, viela ir bizūnais“ ir kaliniams nebuvo leidžiama miegoti.

Liudininkai pasakojo apie nuplakimus, elektros šoko taikymą, odos deginimą cigaretėmis ir smūgius į lytinius organus. Kai kurie sakė, kad būdavo pakabinami už riešų taip, kad vos galėtų liesti žemę kojų pirštų galiukais.

Vienas liudininkas pasakojo apie masines kapavietes, už kurių katalogavimą jis buvo atsakingas.

„Tikiuosi, kad kalbėjome balsu tų, iš kurių jis atimtas“ Sirijoje, prieš paskelbiant nuosprendį naujienų agentūrai AFP sakė per teismą liudijęs buvęs sulaikytasis Wassimas Mukdadas.

Teisme kaip įrodymai taip pat buvo panaudotos mirusių sirų nuotraukos, kurias iš šalies išvežė dezertyravęs Sirijos karo policijoje fotografu dirbęs „Cezaris“.

A. Raslanas niekada neslėpė savo praeities. 2015 metų vasarį prašydamas policijos apsaugos Berlyne jis pareigūnams papasakojo apie savo gyvenimą Sirijoje.

Remiantis JK įsikūrusia padėtį Sirijoje stebinčia nevyriausybine organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“, B. al Assado režimo sulaikymo centruose nuo kankinimų arba siaubingų laikymo sąlygų mirė mažiausiai 60 tūkst. žmonių.

„Šis teismas yra labai svarbus sirams, nes jis nagrinėja itin sunkius nusikaltimus, kurie tebėra vykdomi šiandien“, – sakė Sirijos teisininkė Joumana Seif.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)