Trys iš penkių sulaikytųjų yra iš Jemeno, vienas iš Somalio ir penktasis iš Kenijos. Kartu sudėjus jie praleido 85 metus kalėjime, atidarytame prieš du dešimtmečius vadinamiesiems „karo su terorizmu“ sulaikytiesiems po 2001 m. rugsėjo 11 d. „Al Qaedos“ išpuolio prieš JAV.

Dabar patvirtinta, kad kaliniai, kuriems niekada nebuvo pateikti jokie kaltinimai, bus paleisti – tai nuspręsta peržiūrėjus bylas lapkritį ir gruodį. Iš viso 18 iš 39 vyrų vis dar laikomi kalėjime JAV karinio jūrų laivyno bazėje Kuboje.

Tie, kuriuos nutarta paleisti, yra somalietis Guleedas Hassanas Ahmedas (dar vadinamas Guledu Hassanu Duranu); Mohammedas Abdulas Malikas Bajabu iš Kenijos; Omaras Muhammadas Ali al-Rammahas, Moathas Hamza al-Alwi ir Suhaylas al-Sharabi iš Jemeno.

Pentagono periodinės peržiūros taryba nustatė, kad visi jie nebekelia grėsmės Jungtinėms Valstijoms. Tačiau jų paleidimas gali užtrukti Vašingtonui siekiant susitarti su JAV arba kitomis šalimis, kad juos priimtų.

Šiuo metu Jungtinės Valstijos nerepatrijuos jemeniečių dėl šioje šalyje vykstančio pilietinio karo, taip pat ir somaliečio, kurio tėvynę irgi kamuoja vidaus konfliktas.

Kalinių paleidimas rodo vis didėjančias prezidento Joe Bideno administracijos pastangas išspręsti 39 kalinių padėtį, kai jo pirmtakas Donaldas Trumpas buvo sustabdęs šiuos veiksmus. Antradienį buvo minimos 20-osios Gvantanamo kalėjimo atidarymo metinės, tarptautinės žmogaus teisių grupės ragino jį uždaryti.

10 iš 39 Gvantanamo kalinių stoja prieš teismą, dauguma procesų vis dar yra parengiamosios stadijos; du pripažino kaltę dėl kaltinimų, susijusių su terorizmu; devynių likimas lieka neaiškus, nes kaltinimai jiems nepateikti, nepatvirtintas ir jų paleidimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)