Išnagrinėjęs bylą dėl 2012 metų lapkritį įvykusių žudynių Kolombo aukštasis teismas skyrė mirties bausmę buvusiam kalėjimų komisarui Emiliui Lamahewage, bet išteisino toje pačioje byloja kaltintą aukšto rango policijos pareigūną Mosesą Rangajeewą.

2019 metų liepą jiedu buvo apkaltinti dėl žudynių Kolombe esančiame Velikados kalėjime. Buvo nušauti iš viso 27 kaliniai, bet įrodymų buvo surengta tik dėl aštuonių nuteistųjų nužudymo.

Vienas teismo pareigūnas sakė, kad trijų teisėjų kolegija skyrė mirties bausmę buvusiam Velikados kalėjimo viršininkui, kuris buvo pripažintas kaltu dėl vieno kalinio nužudymo.

Šis incidentas įvyko policijos specialiosioms pajėgoms malšinant riaušes Velikados kalėjime, per kurias kaliniai iš saugyklos pagrobė ginklų.

Pasak valstybės prokuroro, aštuoni kaliniai buvo iškviesti pašaukus vardu ir nušauti kaip per egzekuciją. Kitos aukos taip pat buvo nušautos.

Vėliau ginklai buvo padėti taip, kad atrodytų, jog kaliniai mėgino šaudyti į sargybinius, sakoma teismo dokumentuose.

Vis dėlto juose nenurodoma, kas davė įsakymą kalinius nužudyti.

Po šių žudynių sustiprėjo tarptautinės bendrijos kritika tuomečio prezidento Mahindos Rajapaksos, dabar dirbančio premjero poste, vyriausybei. Jis taip pat buvo smerkiamas už žmogaus teisių pažeidimus baigiantis 37 metus Šri Lanką krėtusiam karui su tamilų sukilėliais, trukusiam iki 2009-ųjų.

Dalis Velikadoje nužudytų kalinių buvo nuteisti už Šri Lankos nacionalinio muziejaus ir šventyklos apiplėšimus.

2012 metų žudynės buvo didžiausias smurto proveržis šalies kalėjimuose nuo 1983 metų liepos, kai per riaušes buvo užkapoti 50 kalinių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)