Jo teigimu, ekstremalioji padėtis turėtų būti pratęsta, kad išliktų esami atgrasymo nuo neteisėto sienos kirtimo instrumentai. Jei padėtis pasienyje pagerėtų, ekstremalioji padėtis galėtų būti atšaukta ir nepasibaigus trijų mėnesių laikotarpiui.

VSAT viršininkas priminė, kad nuo gruodžio 13 dienos Latvijoje daugėja bandymų nelegaliai kirsti sieną ir kad kasdien į šalį nelegaliai bando patekti vidutiniškai 40–50 migrantų. Tuo metu padėtis Lietuvoje ir Lenkijoje pagerėjo, ten nelegalios migracijos spaudimas sumažėjo.

G. Pujatas neatmetė galimybės, kad Baltarusija ieško silpniausio Europos Sąjungos sienų taško, norėdama nukreipti į jį savo hibridinę ataką, bet sakė galvojantis, kad Latvijos pasirinkimas nepasiteisins, nes kol kas į šią šalį nepavyko patekti jokiai migrantų grupei.

Aiškindamas, kaip migrantai atgrasomi nuo bandymų patekti į Latviją, G. Pujatas sakė, kad pasieniečiai, pavyzdžiui, kreipiasi į šiuos žmones ir aiškina situaciją. Latvijos sieną kirtusios žmonių grupės sulaikomos ir sugrąžinamos į Baltarusiją, pasirenkant tokius metodus, kad būtų išvengta tiesioginės konfrontacijos su baltarusiais. Tai reiškia, kad sulaikyti migrantai nuvežami prie sienos kitoje vietoje.

Kalbėdamiesi su migrantais pasieniečiai išsiaiškino, kad jie prie Latvijos sienos buvo atvežti iš Lietuvos ir Lenkijos pasienio. Pasak G. Pujato, pasieniečiai žino, kad migrantų judėjimą organizuoja Baltarusijos valdžia, ir pastebi, kad migrantai dažniausiai pasirodo tose vietose prie sienos, kur juos lengviau atvežti ir kontroliuoti.

Šiemet Latvija dėl humanitarinių priežasčių priėmė 10 žmonių, įskaitant du antradienį priimtus migrantus, sakė G. Pujatas. Dauguma įleistų migrantų kreipiasi dėl galimybės sugrįžti į savo kilmės šalį – Iraką.

Nuo rugpjūčio 11-osios, kai pasienyje su Baltarusija buvo įvesta ekstremalioji padėtis, sieną dėl humanitarinių priežasčių buvo leista kirsti 101 asmeniui. Nuo 2021 metų pradžios sulaikyti 453 trečiųjų šalių piliečiai, neteisėtai kirtę valstybinę sieną. Kai kurie sulaikytieji pateikė prašymus dėl prieglobsčio suteikimo.

Nuo rugpjūčio 10-osios latvių pareigūnai užkirto kelią iš viso 4 515 asmenų mėginimui neteisėtai patekti į Latviją iš Baltarusijos.

Labai padaugėjus neteisėtų bandymų kirsti Latvijos ir Baltarusijos sieną, vyriausybė įvedė ekstremaliąją padėtį pietrytiniuose rajonuose nuo praėjusių metų rugpjūčio 11-osios iki lapkričio 10-osios. Spalio viduryje nuspręsta ekstremaliąją padėtį ten pratęsti trims mėnesiams iki šių metų vasario 10-osios.

Latvija ir Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Baltarusija tokius kaltinimus neigia ir kritikuoja migrantų neįsileidžiančias ES nares – Lietuvą, Latviją ir Lenkiją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją