Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, kad Jungtinės Valstijos sveikina padėties stabilizavimą šioje Centrinės Azijos valstybėje po praėjusią savaitę vykusių neramumų, pareikalavusių dešimčių žmonių gyvybių. Jų metu prezidentas Kassymas-Jomartas Tokajevas buvo davęs saugumo pajėgoms įsakymą „šaudyti be perspėjimo“.

„Taip pat sveikiname prezidento K.-J. Tokajevo pareiškimą, kad KSSO (Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos) jungtinės taikos palaikymo pajėgos užbaigė savo misiją“, – sakė N. Price'as žurnalistams.

„Kol KSSO taikos palaikymo pajėgos neišvestos, mes toliau raginsime jas gerbti tarptautines žmogaus teises ir laikytis savo įsipareigojimo skubiai palikti Kazachstaną, kaip to prašė Kazachstano vyriausybė“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

K.-J. Tokayevas antradienį paskelbė, kad Maskvos vadovaujamo KSSO jungtinio taikos palaikymo kontingento „laipsniškas išvedimas“ prasidės po dviejų dienų ir truks ne ilgiau kaip dešimt dienų.

Tačiau Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad kariai pasitrauks tik tada, kai padėtis „visiškai stabilizuosis“.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas supykdė Maskvą, praėjusią savaitę įspėjęs, kad Rusija, kurios santykiuose su Vakarais tvyro didžiulė įtampa dėl Maskvos sprendimo sutelkti tūkstančius karių prie Ukrainos sienos, mėgins plėsti savo įtaką buvusiame sovietiniame Kazachstane.

„Jeigu rusai jau yra tavo namuose, kartais būna labai sunku juos išprašyti“, – sakė A. Blinkenas.

KSSO – Rusijos vadovaujamas karinis aljansas, vienijantis kelias buvusių SSRS valstybių – K.-J. Tokajevo prašymu per neramumus dislokavo Kazachstane per 2 tūkst. karių.

Rusijos palaikomas K.-J. Tokajevas neramumus vadina bandymu įvykdyti valstybės perversmą, prie kurio esą prisidėjo teroristai iš užsienio.

Tačiau tokiu naratyvu abejoja užsienio ekspertai, manantys, kad protestus išprovokavo degalų kainų šuolis.

Antradienį K.-J. Tokajevas pažėrė retos kritikos savo pirmtakui ir mentoriui Nursultanui Nazarbayevui, pareiškęs, kad jo valdymas sukūrė turtingo elito kastą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)