Pirmadienį pietiniame Mai Cebrio mieste ataka pareikalavo 17 gyvybių.

„Vakar (pirmadienio) popietę per ataką Mai Cebryje žuvo 17 malūne dirbusių civilių“, – pranešė vienas humanitarinės pagalbos darbuotojų, cituodamas įvykio liudininkus.

Tuo metu Hivane, esančiame į pietus nuo Tigrėjaus sostinės Mekelės, per antradienį surengtą drono ataką žuvo du žmonės, o dešimtys buvo sužeisti, sakė vienas pareigūnas ir pagrindinės miesto ligoninės gydytojas.

Prieš keletą dienų buvo pranešta, kad dešimtys žmonių žuvo ir dar daug buvo sužeista per dronų ataką šiaurės vakariniame Tigrėjaus regione esančioje stovykloje, kur gyvena žmonės, priversti palikti savo namus dėl ilgiau kaip metus trunkančio žiauraus konflikto Etiopijoje.

Pasak humanitarinės pagalbos darbuotojo, pirmadienį per dronų ataką Mai Cebryje, esančiame taip pat Tigrėjaus regione, buvo sužeista dešimtys žmonių ir krito 16 asilų.

„Vienas liudininkas man sakė, kad atskridę dronai prieš numesdami bombas dar pasklandė. Žmonės supanikavo, o po kelių minučių išgirdo šauksmus ir nubėgę į įvykio vietą pamatė žuvusių moterų ir asilų“, – pasakojo darbuotojas.

Šių pranešimų nepatvirtino nepriklausomi šaltiniai, nes patekimas į Tigrėjų yra ribojamas, be to beveik visiškai neveikia komunikacijos.

Etiopijos vyriausybės atstovė antradienį sakė neturinti jokios informacijos apie įtariamus dronų smūgius.

„Tebevykstantys karo veiksmai“

Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo fronto (TPLF) sukilėlių teigimu, vyriausybės pajėgos tęsia aviacijos smūgius, nors sukilėliai gruodį atsitraukė iš dviejų šiaurinių Etiopijos regionų į savo tvirtovę Tigrėjuje.

Sukilėliai atsitraukė po vyriausybės pajėgų puolimo, per kurį buvo atkovota virtinė strategiškai svarbių miestų ir kuris sukėlė vilčių dėl galimų paliaubų.

Penktadienį vyriausybė paskelbė amnestiją keliems aukšto rango TPLF veikėjams ir garsiems opozicijos lyderiams, anot jos, taip siekdama atverti kelią nacionaliniam dialogui ir „vienybei“.

Nuo 2020 metų lapkritį prasidėjusio konflikto pradžios per ministrui pirmininkui Abiy Ahmedui ištikimų pajėgų ir TPLF bei jų sąjungininkų susirėmimus šalyje žuvo tūkstančiai žmonių, keli milijonai buvo priversti palikti savo namus.

Pasak Jungtinių Tautų, Tigrėjus išgyvena de facto blokadą, dėl kurios šeši milijonai regiono gyventojų negauna gyvybes galinčių išgelbėti maisto produktų ir medikamentų, kai šimtai tūkstančių žmonių beveik badauja.

Pirmadienį JAV prezidentas Joe Bidenas telefonu kalbėjosi su Etiopijos premjeru Abiy Ahmedu ir išreiškė susirūpinimą dėl tebesitęsiančio smurto šalyje.

J. Bidenas išreiškė susirūpinimą, kad „tebevykstantys karo veiksmai, įskaitant pastaruosius aviacijos smūgius, pareikalauja civilių aukų ir kančių“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Iš Tigrėjaus kilęs Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesas socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat nurodė, kad „yra labai sunerimęs dėl pranešimų apie dar vieną dronų ataką Tigrėjuje, per kurią buvo sužeista ir žuvo per daug civilių“.

„Aš kartoju (JT) generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso raginimą nutraukti konfliktą Etiopijoje ir skubiai įsileisti humanitarinę pagalbą“, – parašė jis.

Su naujienų agentūra AFP antradienį kalbėję humanitarinės pagalbos darbuotojai antradienį sakė, kad per ataką perkeltųjų asmenų stovykloje Dedebite žuvo 59 žmonės, o vienas pranešė apie sužeistus 138 žmones.

Pasak JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA), po šio smūgio pagalbos agentūros sustabdė savo veiklą rajone.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)