Kaukazo šalys 2020 metų pabaigoje susirėmė dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono kontrolės, vos per kelias savaites žuvo daugiau nei 6 tūkst. žmonių.

Azerbaidžano gynybos ministerija nurodė, kad karys žuvo dėl Armėnijos karių „provokacijos“ ir kad „visa atsakomybė už įtampą tenka Armėnijos karinei ir politinei vadovybei“. Ministerija pareiškė, kad jos pajėgos „numalšino“ priešą po incidento pasienyje esančioje Kalbadžaro srityje. Rajonas yra vienas iš kelių, Armėnijos perduotų Azerbaidžanui pagal Maskvos tarpininkautų paliaubų susitarimą.

Apie šią žūtį pranešta po Armėnijos remiamų separatistų Kalnų Karabache anksčiau šią savaitę pasigirdusių pareiškimų, kad Azerbaidžano pajėgos atidengė ugnį viename regiono kaime ir apgadino prie mokyklos stovėjusį automobilį. Kalnų Karabacho gynybos pareigūnai sakė, kad ginčijamame kalnuotame regione dislokuoti Rusijos taikdariai buvo įspėti apie apšaudymą, bet Azerbaidžano gynybos ministerija neigia, kad tokio apšaudymo būta.

Kalnų Karabacho etniniai armėnai atsiskyrė nuo Azerbaidžano, kai 1991 m. žlugo Sovietų Sąjunga, o kilęs karas nusinešė apie 30 tūkst. gyvybių. Konfliktas iš esmės buvo įšaldytas iki 2020 m. karo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją