Vos dviejų mėnesių kūdikis Sohailas Ahmadi Kabulo oro uoste pasimetė rugpjūčio 19 dieną, kai tūkstančiai žmonių skubėjo evakuotis iš talibų perimto Afganistano. Po lapkričio mėnesį paskelbtos išskirtinės „Reuters“ publikacijos ir nuotraukų, kūdikis galiausiai buvo aptiktas Kabule, kur jį buvo priglaudęs 29 metų taksistas Haidas Safi – pastarasis jį rado oro uoste ir parsinešė namo auginti kaip savo vaiką.

Daugiau kaip po septynias savaites trukusių derybų bei prašymų ir net trumpo talibų policijos sulaikymo H. Safi Kabule galiausiai perdavė kūdikį džiūgaujančiam jo seneliui ir kitiems giminaičiams.

H. Safi pasakojo aptikęs kūdikį vieną ir verkiantį ant žemės.

„Įžengiau į oro uostą ir pamačiau ant žemės gulintį kūdikį. Jo būklė buvo labai prasta. Apsidairiau aplinkui ir rodžiau kūdikį daugeliui žmonių, bet negalėjau rasti jokių jo artimųjų. Paskambinau savo žmonai į namus, tada nutariau nebeskristi į Ameriką. Parsinešiau kūdikį namo, nupirkau jam pieno ir nuo to karto juo rūpinausi“, – pasakojo vietos taksi vairuotojas Hamedas Safi.


H. Safi naujienų agentūrai „Reuters“ teigė, kad radęs kūdikį parodė jį gydytojui ir greitai priėmė jį į savo šeimą. Jie pavadino berniuką Mohammadu Abedu ir jo bei kitų savo vaikų nuotraukas skelbė savo „Facebook“ paskyroje. Pasirodžius „Reuters“ publikacijai apie dingusį vaiką, kai kurie H. Safi kaimynai atpažino kūdikį ir komentaruose po išversta straipsnio versija nurodė jo buvimo vietą.

Per karštligišką afganistaniečių evakuaciją rugpjūčio mėnesį berniuko tėvas Mirza Ali Ahmadi, JAV ambasadoje dirbęs apsaugos darbuotoju, ir jo žmona Suraya išsigando, kad artėjant prie oro uosto vartų skrydžiui į Jungtines Valstijas, minia per spūstį sutraiškys jų kūdikį.

M. A. Ahmadi naujienų agentūrai „Reuters“ lapkričio pradžioje pasakojo, kad apimtas nevilties tą dieną per oro uosto tvorą perdavė kūdikį vienam uniformuotam kariui, kuris, kaip manoma, buvo amerikietis – tėvas tikėjosi, kad netrukus įveiks likusius penkis metrus iki įėjimo ir atsiims kūdikį. Tačiau kaip tik tuo metu talibų pajėgos atstūmė minią atgal ir prireikė dar pusvalandžio, kol M. A. Ahmadi, jo žmona ir dar keturi jųdviejų vaikai galiausiai sugebėjo patekti į oro uostą. Tačiau tuomet savo kūdikio jie jau niekur neberado.

M. A. Ahmadi teigė beviltiškai ieškojęs kūdikio oro uoste, ir kažkokie pareigūnai jam nurodę, kad vaikas greičiausiai jau buvo išskraidintas iš šalies ir kad jis jį galės susirasti vėliau. Visa šeima buvo evakuota ir galiausiai atsidūrė karinėje bazėje Teksase.

Keletą mėnesių jie nė nenutuokė, kur yra jų sūnus. Tą pačią dieną, kai M. A. Ahmadi ir jo šeima pametė savo kūdikį, pro Kabulo oro uosto vartus prasibrovė H. Safi, atvežęs savo brolio šeimą, kuri taip pat turėjo evakuotis.

„Aš labai myliu šį vaiką, bet mes negalime jam būti mama ir tėčiu. Jis turi gyventi su savo tėvais“, – sakė H. Safi žmona Farima Safi.

M. A. Ahmadi paprašė Afganistane likusių savo giminaičių, įskaitant 67 metų uošvį, gyvenantį šiaurės rytinėje Badachšano provincijoje, surasti H. Safi ir paprašyti jo grąžinti Sohailą tikrajai jo šeimai.

„Sausio 8 d. mums yra istorinė diena, nes žiniasklaidos akivaizdoje atgavau savo anūką. Esu labai dėkingas žiniasklaidai, kuri padėjo mums surasti ir atgauti šį vaiką“, – teigė kūdikio senelis Mohammasas Qasemas Rezawi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)