Įtemptas dialogas vyksta skambant nuogąstavimams, kad Rusija gali įsiveržti į provakarietišką kaimyninę Ukrainą.

„Sprogus nežinomam sprogstamajam užtaisui, du kariai buvo mirtinai sužeisti“, – nurodė kariuomenė.

„Facebook“ paskelbtame pareiškime ginkluotosios pajėgos apkaltino separatistus apšaudant jos pozicijas iš granatsvaidžių, kulkosvaidžių ir šaulių ginklų.

Pirmadienį Ženevoje prasidėjo savaitės trukmės diplomatinės pastangos išspręsti Šaltojo karo laikus primenančią konfrontaciją tarp Rusijos ir Vakarų. Įtampa išaugo Maskvai sutelkus Ukrainos pasienyje dešimtis tūkstančių karių.

Abi pusės yra nustačiusios griežtas ribas: Vašingtonas įspėjo, kad invazija į Ukrainą sukeltų Maskvai skaudžių diplomatinių ir ekonominių pasekmių, o Rusija reikalauja iš Vakarų plataus masto nuolaidų.

JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas sekmadienį pabrėžė, jog Maskva turi rinktis tarp dialogo ir konfrontacijos.

Vakarų pareigūnai įspėjo, kad Kremlių gali net sulaukti, jog NATO sustiprins savo pajėgas netoli Rusijos sienų.

Maskvos teigimu, po Šaltojo karo ji buvo apgauta, gavusi patikinimų, jog NATO nesiplės į rytus.

Rusija smarkiai spaudžią Ukrainą nuo 2014 metų, kai šioje šalyje per revoliuciją buvo nuversta vyriausybė, kaip ir Kremlius, nepritardavusi suartėjimui su Europa.

Rusija aneksavo Krymo pusiasalį ir remia sukilimą Rytų Ukrainoje, kur kautynės pareikalavo jau daugiau nei 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)