Kelios valandos po pirmadienio naujienų apie senatoriaus Krzysztofo Brejzos ieškinį J. Kaczynskiui lenkų prokurorai informavo K. Brejzos tėvą, vieno miesto merą, kad jo atžvilgiu vyksta tyrimas, kad jis yra įtariamasis ir turi prisistatyti apklausai.

Ir tėvas, ir sūnus tvirtina, kad nepažeidė jokių įstatymų, ir kaltina valdžią siekiant politinio keršto. Jie taip pat mano, jog valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) bando sukelti įtarimų jų atžvilgiu, kad galėtų pateisinti šnipinėjimo programos, skirtos kovoti su terorizmu ir kitais rimtais nusikaltimais, naudojimą prieš politinius oponentus.

Pasirodę pranešimai apie sekimą sukrėtė Lenkiją, padėtis buvo lyginama su prieš pusę amžiaus kilusiu Votergeito skandalu JAV, pasigirdo raginimų sudaryti tyrimų komisiją parlamente.

K. Brejza sprendimą iškviesti jo tėvą pavadino „kerštu šeimai“ už ieškinį ir už „nusikaltimų, susijusių su neteisėtu opozicijos sekimu“, atskleidimą. Pirmadienį jis kalbėjo spaudos konferencijoje parlamente drauge su žmona Dorota Brejza – ji taip pat yra jo advokatė.

Ryszardas Brejza, Inovroclavo centrinėje Lenkijoje meras, sakė gavęs laišką ir juo buvo informuotas, kad turi prisistatyti apklausai kaip įtariamasis, tačiau jam nebuvo pranešta, su kuo yra susijusi byla.

„Jaučiuosi šiek tiek kaip veikėjas iš Franzo Kafkos romano „Procesas“. Nežinau, su kuo tai susiję. Galiu tik spėlioti“, – sakė jis televizijai TVN24.

Šnipinėjimo programa prieš „Pilietinės platformos“ (PO) narį K. Brejzą buvo ne kartą naudojama 2019-aisiais, kai jis koordinavo opozicijos rinkimų kampaniją, rodo prie Toronto universiteto įkurtos visuomeninės kibernetinio saugumo organizacijos „Citizen Lab“ analizė. Šias išvadas taip pat patvirtino žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ ekspertai.

„Citizen Lab“ teigimu, Izraelio stebėjimo programinės įrangos gamintojos „NSO Group“ šnipinėjimo programa „Pegasus“ taip pat buvo naudota prieš du kitus Lenkijos valdžios kritikus, advokatą Romaną Giertychą, atstovaujantį keliems opozicijos politikams bylose prieš valdančiąją PiS, ir opozicijos veikėją, prokurorę Ewą Wrzosek.

J. Kaczynskis penktadienį pripažino, kad šalis įsigijo programinę įrangą „Pegasus“, ir sakė, kad ją dabar kovai su nusikalstamumu ir korupcija naudoja daugelio šalių slaptosios tarnybos.

K. Brejzos atveju iš jo telefono pavogtos trumposios žinutės buvo iškraipytos ir transliuojamos per valstybės kontroliuojamą televiziją, vykdant šmeižto kampaniją pačiame rinkimų kampanijos įkarštyje.

Rinkimus galiausiai nedidele persvara laimėjo PiS, bet K. Brejza tvirtina, kad rinkimai nebuvo teisingi, nes valdančioji partija galėjo turėti prieigą prie jo rinkimų kampanijos taktikos planų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją