Jaroslawas Nowakas, įgaliotinis kontaktams su žydų diaspora, Lenkijos valdančiosios partijos priimtą įstatymą dėl Holokausto pavadino kvailu.

J. Nowakas taip pat sakė, kad Lenkija turėtų priimti įstatymą dėl turto sugrąžinimo, ir šis jo pareiškimas taip pat reiškia kritiką šalies valdžiai, neseniai įstatymu kone panaikinusiai galimybes sugrąžinti turtą ar skirti kompensacijas asmenims, kurių turtą konfiskavo komunistai. Tarp žmonių, kuriuos paveikė šis įstatymas, yra Holokaustą išgyvenusių asmenų ir jų paveldėtojų.

Užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau J. Nowaką atleido šeštadienį, socialiniame tinkle „Twitter“ pirmadienį pranešė ministerijos atstovas Lukaszas Jasina.

Vos prieš kelias dienas Lenkija atšaukė savo naująjį ambasadorių Čekijoje dėl jo kritikos Varšuvai komentuojant ginčą su Praha dėl vienos anglių kasyklos,

J. Nowakas atleistas diena po to, kai Jungtinėje Karalystėje leidžiamas laikraštis „Jewish News“ išspausdino jo interviu. Jame diplomatas sakė, kad 2018 metais priimtas įstatymas, kuriuo draudžiama priskirti lenkų tautai ar valstybei nacių Vokietijos įvykdytus nusikaltimus, „yra tarp kvailiausių kada nors kokiais nors įstatymais padarytų pataisų“.

Įstatymas, kuriuo siekta kovoti su neteisingais pareiškimais, kad Lenkija, nacių Vokietijos auka, yra atsakinga už Holokaustą, papiktino Izraelį, kur daug kas galvoja, jog tai yra bandymas nuslėpti faktą, kad kai kurie lenkai per vokiečių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais žudė žydus.

Iš pradžių įstatymu buvo uždrausta kaltinti Lenkiją kaip valstybę dėl nacių Vokietijos įvykdytų Holokausto nusikaltimų, numatant laisvės atėmimo iki trejų metų bausmes už neteisingą vokiečių nusikaltimų priskyrimą Lenkijai. Vėliau įstatymas buvo pakeistas pašalinant baudžiamąsias nuostatas.

Pernai Lenkija taip pat įstatymu smarkiai apribojo Holokaustą išgyvenusių asmenų ir jų palikuonių teises atgauti buvusio šalies komunistų režimo konfiskuotą turtą. Šis įstatymas sukėlė rimtą ir dar neišspręstą diplomatinį ginčą su Izraeliu.

„Galvoju, jog kažkuriuo metu Lenkija tikrai turės prieiti prie išvados, kad turime kažką daryti [dėl restitucijos]", – sakė J. Nowakas.

J. Nowakas Lenkijos ir žydų dialoge dalyvauja nuo 9-ojo dešimtmečio. Įgaliotiniu kontaktams su žydų diaspora jis tapo liepą.