Sparčiai plintančios viruso padermės atsiradimas yra dar vienas iššūkis šalies „nulinės tolerancijos“ dėl COVID-19 politikai. Šiuo metu valdžia kovoja su protrūkiais keliuose vietovėse, įskaitant Siano miestą, kurio gyventojai jau trečią savaitę laikosi karantino.

Be to, auga susirūpinimas dėl šiauriniame Tiandzino mieste rasto židinio, susijusio su dviem omikron atvejais, pirmadienį patvirtintais už 400 kilometrų esančiame Anjango mieste.

„Plačiosios visuomenės atstovai neturėtų vykti už Tiandzino nesant itin svarbios priežasties“, – sekmadienį išplatintame pareiškime pabrėžė miesto pareigūnai.

Pasak jų, išvykti turintys asmenys privalo gauti oficialų leidimą ir per 48 valandas nuo išvykimo pateikti neigiamą testos rezultatą.

Tiandzine uždarytos mokyklos ir studentų miesteliai, o susisiekimas geležinkeliais su Pekinu yra įšaldytas.

Į sostinę įvažiuojančios transporto priemonės tikrinamos keliuose įrengtuose kontrolės postuose.

Valdžia jau liepė pasitikrinti dėl COVID-19 visiems Tiandzino, esančio vos už 150 km nuo Pekino, gyventojams.

Pirmadienį šiaurės rytiniame mieste užregistruota 21 naujas užsikrėtimo atvejis, nors dar nenustatyta, kuri viruso atmaina juos sukėlė.

Valstybinis transliuotojas CCTV parodė, kaip sekmadienį Tiandzino Nankajaus rajone kaukes užsidėję žmonės išsirikiavo prie testavimo punktų, kur dirbo baltus apsauginius kostiumus dėvėję medikai.

Savaitgalį Tiandzino municipalinės sveikatos komisijos direktorė Gu Qing žurnalistams sakė, jog nauji atvejai išaiškinti „daugiausia tarp mokinių ir jų tėvų, besilankančių tame pačiame darželyje ar mokykloje“.

Židinys Henane

Daugiausiai gyventojų turinčiai pasaulio valstybei, kur 2019-ųjų pabaigoje pirmąkart buvo aptiktas pandeminis koronavirusas, pavyko iki minimumo sulėtinti šio užkrato plitimą taikant griežtos kontrolės pasienyje, ilgų karantinų ir tikslingų uždarymų strategiją.

Tačiau šiuo metu Kinijoje auga nerimas dėl omikron atmainos poveikio, nors šalyje registruojama gerokai mažiau užsikrėtimo atvejų negu infekcijos epicentruose, tokiuose kaip Jungtinės Valstijos ir Europa.

Centrinėje Henano provincijoje esančio Anjango valdžia taip pat paskelbė, kad savaitgalį bus testuojami visi gyventojai – per 5 mln. žmonių.

Pirmadienį mieste buvo patvirtinti du omikron atvejai, siejami su židiniu Tiandzine.

Henane pirmadienį buvo pranešta apie 60 naujų atvejų, tačiau pareigūnai jų nepaskirstė pagal padermes. Provincijos sostinėje Džengdžou uždarytos mokyklos ir darželiai, o maitinimo įstaigoms draudžiama uždarose patalpose aptarnauti klientus.

Iki žinios apie naujausią židinį Kinija pranešinėjo vos apie keletą susirgimų omikron atmaina; visi jie buvo susiję su įvežtiniais užsikrėtimo atvejais.

Kinų valdžiai itin didelį nerimą kelia tikimybė, kad kils dideli viruso protrūkiai prieš Olimpines žaidynes, vyksiančias vasario 4–20 dienomis Pekine.

Šis pasaulinio lygio renginys sutaps su judriu laikotarpiu, kai kinai, minėdami Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių, aktyviai keliaus po savo šalį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją