Dar prieš kelias savaites beveik nežinomas opozicijos įstatymų leidėjas 54 metų Sergio Garrido nugalėjo valdančiosios partijos kandidatą 48 metų Jorge Arreazą, kuris ėjo šalies viceprezidento bei užsienio reikalų ministro pareigas, be to, buvo H. Chavezo žentas.

Remiantis Nacionalinės rinkimų tarybos (CNE) sekmadienį vakare paskelbtais rezultatais, Barinaso valstijoje S. Garrido surinko 55,36 proc. balsų, o J. Arreaza – 41,27 proc.

„Kilnūs Barinaso žmonės iškovojo pergalę, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė S. Garrido. – Susivienijus ir sutelkus visų jūsų jėgas, mums pavyko... pavyko įveikti kliūtis ir sunkumus, nepaisant visko, su kuo teko susidurti“.

J. Arreaza pripažino pralaimėjimą prieš paskelbiant rezultatus ir „Twitter“ tinkle paskelbė, kad „nepasiekėme tikslo“ laimėti.

Sekmadienį įvykę pakartotiniai gubernatoriaus rinkimai Barinaso valstijoje, kur H. Chavezo tėvas ir broliai turi politinę valdžią nuo 1998 metų, buvo surengti plačiai sklindant kaltinimams dėl valdančiosios partijos kišimosi.

Pakartotiniai rinkimai buvo surengti po to, kai pernai teismas sustabdė balsų skaičiavimą pirmuosiuose rinkimuose, nes valdžios atstovai išsigando opozicijos pergalės, o sekmadienio balsavimą akylai stebėjo tūkstančiai policininkų ir karių.

Pirmieji rinkimai vyko lapkričio 21 dieną, ir buvo matyti, kad sėkmė krypsta opozicijos veikėjo Freddy Superlano, opozicijos lyderio Juano Guaido sąjungininko, naudai.

Tuomet balsų skaičiavimą sustabdė teismas, nes F. Superlano pareiškė, kad Venesuelos Jungtinei socialistų partijai (PSUV), kuriai dabar vadovauja prezidentas Nicolas Maduro, tai būtų pirmasis pralaimėjimas Barinase per 23 metus.

Po savaitės Venesuelos Aukščiausiasis Teismas, opozicijos ir stebėtojų apkaltintas vyriausybei palankiu šališkumu, anuliavo preliminarų rezultatą, kuris rodė, kad F. Superlano pirmauja.

Teismas patenkino šalies viešųjų finansų priežiūros tarnybos prašymą paskelbti F. Superlano „netinkamu“ dėl „administracinių ir baudžiamųjų tyrimų“, susijusių su kaltinimais korupcija, ir nurodė naujus rinkimus surengti be jo.

Lapkričio 21 dieną N. Maduro partija laimėjo 19 gubernatorių postų.

Barinaso valstija buvo vienintelė tarp 23 Venesuelos valstijų, kurių rezultatų CNE nepatvirtino.

Europos Sąjungos atsiųsti stebėtojai teigė, kad balsavimą visoje šalyje temdė pažeidimai, įskaitant plačiai paplitusį PSUV valstybės išteklių naudojimą ir „savavališką varžovų diskvalifikavimą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją