L. Truss teigė, kad per kitą savaitę prasidėsiančias savo asmenines derybas su Europos Komisijos (EK) vicepirmininku Marošu Sefčovičiumi pateiks europiečiams „konstruktyvius siūlymus“. Tačiau ji taip pat pareiškė, kad jei derybos neduos vaisių, ji yra pasirengusi aktyvuoti Šiaurės Airijos protokolo 16-ąjį straipsnį, kuris leistų įšaldyti kai kurias susitarimo dalis, skirtas užkirsti kelią „kietosios sienos“ tarp šios šalies ir ES priklausančios Airijos iškilimui.

Tačiau M. Sefčovičius praėjusią savaitę mėgino atkalbėti L. Truss nuo tokio „drastiško“ žingsnio ir savo ruožtu perspėjo, kad aktyvavus 16-ąjį straipsnį kiltų pavojus visam tarp ES ir JK sudaryto susitarimo branduoliui. „Šiaurės Airijos protokolas buvo pati sudėtingiausia „Brexito“ derybų dalis ir be jo žlugtų visa sistema. Turime to vengti bet kokia kaina“, – teigė EK vicepirmininkas.

Užsienio reikalų sekretorė perėmė vyriausiosios JK derybininkės vaidmenį, kai praėjusį mėnesį iš „Brexito“ ministro pareigų pasitraukė Davidas Frostas. Ji ketvirtadienį savo šalyje priims M. Sefčovičių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją