Prokurorai įtaria P. Porošenką Rusijos remiamų separatistų finansavimu Rytų Ukrainoje 2014–2015 metais, perkant anglis iš Donbaso.

P. Porošenka šiuos kaltinimus neigia.

„Teismas nurodė areštuoti įtariamojo turtą, priklausantį jam nuosavybės teise“, – sakoma generalinės prokuratūros pranešime.

P. Porošenka, vienas turtingiausių šalies žmonių, saldumynų imperijos „Roshen“ savininkas, nuo gruodžio pabaigos yra išvykęs iš Ukrainos ir Kijevo Pečersko rajono teismo sprendimo kol kas nekomentavo. Jis paskelbė apie savo planus sausio 17 dieną sugrįžti į Ukrainą.

P. Porošenkos sąjungininkai tvirtina, kad šis žingsnis yra dabartinio šalies prezidento Volodymyro Zelenskio kerštas buvusiam šalies vadovui.

„Silpnas (yra tas) prezidentas, kuris teikia pirmenybę asmeniniam kerštui, manipuliuoja prokurorais, manipuliuoja tyrimu ir teisingumu, kad susidorotų su oponentais“, – sakė P. Porošenkos partijos „Europos solidarumas“ deputatas Volodymyras Arjevas.

Rusijos remiamiems separatistams užgrobus teritoriją, kurioje buvo pagrindinės šalies anglių kasyklos, Ukraina susidūrė su didžiuliu energetinių išteklių trūkumu.

Valdžia kaltina prorusiškos partijos „Opozicijos platforma – už gyvybę“ narį Viktorą Medvedčuką, esą jis, prezidentaujant P. Porošenkai, slapta susitarė su pareigūnais dėl anglių pirkimo iš kasyklų separatistų kontroliuojamose teritorijose 2014–2015 metais ir taip finansavo separatistus. Be to, V. Medvedčukas yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino jauniausios dukters krikštatėvis.

Rusija neigia aktyviai remianti separatistus.

Anksčiau P. Porošenka buvo privestas parduoti du televizijos kanalus, šaliai priėmus vadinamąjį „deoligarchizacijos įstatymą“. Šiame V. Zelenskio iniciatyva pernai priimtame įstatyme oligarchams priskiriami asmenys, kuriems priklauso didelės finansinės lėšos ir žiniasklaidos priemonės. Pagal įstatymą, oligarchai yra registruojami specialiame registre.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)