„Premjeras Mateuszas Morawieckis nusprendė pradėti Lenkijos ambasadoriaus Čekijoje atšaukimo procedūrą. Itin neatsakingi pareiškimai apie Turuvo kasyklą – nepriimtini“, – per „Twitter“ parašė Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Mulleris.

Duodamas interviu vokiečių visuomeniniam transliuotojui „Deutsche Welle“ lenkų ambasadorius Miroslawas Jasinskis sakė tikįs, kad bus rastas ginčo dėl Turuvo „draugiškas“ sprendinys.

Tačiau kalbėdamas apie ginčo ištakas diplomatas teigė, kad jis kyla iš „empatijos, supratimo ir noro plėtoti dialogą stygiaus, ir visa tai – iš Lenkijos pusės“.

Pernai rugsėjį Europos Sąjungos Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) įpareigojo Lenkiją kiekvieną dieną mokėti po 500 tūkst. eurų baudą, nes Varšuva neįvykdė įpareigojimo uždaryti didžiulę anglių kasyklą, kurios veikla pykdė kaimyninę Čekiją.

Tų pačių metų gegužę teismas įpareigojo Varšuvą sustabdyti lignito – prastos kokybės rusvųjų anglių – kasybą atviroje Turuvo kasykloje, išnagrinėjęs Prahos skundą, kad šis objektas kelia pavojų aplinkai ir pažeidžia ES teisę.

Lenkija tiek vieną, tiek kitą nurodymą vykdyti atsisakė ir tvirtino, kad priešingu atveju iškiltų pavojus šalies energetiniam saugumui, nes Turuvo kasyklos anglimis kūrenama elektrinė pagamina apie 7 proc. šalyje suvartojamos elektros energijos.

Dėl kasyklos ir planų ją išplėsti skundėsi tiek Čekija, tiek Vokietija. Anot jų, šis objektas taip pat kelia didelį triukšmą ir skleidžia daug dulkių.

Tačiau didžiausia Lenkijos energetikos grupė PGE, kuriai priklauso tiek kasykla, tiek elektrinė, planuojama tęsti anglių gavybą Turuve iki 2044 metų.

Lenkijoje anglimis kūrenamos jėgainės patenkina iki 80 proc. šalies energijos poreikių, bet Varšuva žadėjo vystyti žaliosios energetikos pajėgumus ir iki 2049 metų uždaryti savo paskutinę anglių kasyklą, vykdydama Europos Sąjungos nustatytus reikalavimus dėl išmetalų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)