Kaltinimai dėl „Pegasus“ programinės įrangos panaudojimo pastarosiomis savaitėmis sukrėtė Lenkiją, kilęs skandalas lyginamas su Votergeito tyrimu, dėl kurio 1974 metais atsistatydino JAV prezidentas Richardas Niksonas.

„Pegasus“ gali paversti išmaniuosius telefonus kišeniniais šnipinėjimo įrenginiais, leidžiančiais vartotojui be taikinio žinios skaityti jo pranešimus, sekti jo buvimo vietą ir net įjungti kamerą bei mikrofoną.
„Būtų blogai, jei Lenkijos tarnybos neturėtų tokio įrankio“, – savaitraščiui „Sieci“ sakė J. Kaczynskis, vadovaujantis partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS), taip pat einantis ministro pirmininko pavaduotojo pareigas.

Paklaustas apie teiginius, kad Lenkija naudojo „Pegasus“ programinę įrangą vyriausybės oponentų pasiklausymui, J. Kaczynskis sakė, kad programą „naudoja tarnybos, kovojančios su nusikalstamumu ir korupcija daugelyje šalių“.

Per pokalbį, kuris visas turi būti paskelbtas pirmadienį, J. Kaczynskis pabrėžė, jog bet koks tokių metodų naudojimas „visada buvo kontroliuojamas teismo ir prokuratūros“.

„Lenkijoje tokios veiklos stebėjimo sistema yra viena griežčiausių Europoje“, – sakė jis, atmetęs opozicijos kaltinimus kaip „daug triukšmo dėl nieko“.

Kanadoje įsikūrusi kibernetinio saugumo priežiūros institucija „Citizen Lab“ teigė, kad „Pegasus“ buvo panaudotas prieš tris opozicijos veikėjus, įskaitant Krzysztofą Brejzą, Piliečių platformos senatorių, kai jis koordinavo 2019 m. partijos rinkimų kampaniją.

K. Brejza teigė, kad „Pegasus“ naudojimas galėjo turėti įtakos balsavimo, kurį laimėjo populistinė „Teisės ir teisingumo“ partija, rezultatui. Tačiau J. Kaczynskis sakė, kad opozicija „pralaimėjo todėl, kad pralaimėjo“. „Joks „Pegasus“, jokios tarnybos, jokia slaptai gauta informacija nevaidino jokio vaidmens per 2019 metų rinkimų kampaniją“, – sakė jis.

„NSO Group“, Izraelio „Pegasus“ savininkė, anksčiau naujienų agentūrai AFP sakė, kad programa parduodama „tik teisėtoms teisėsaugos institucijoms, kurios garantuoja, kad naudos šias sistemas kovai su nusikaltėliais, teroristais ir korupcija“.

Tačiau „Citizen Lab“ vyresnysis tyrėjas Johnas Scottas-Railtonas anksčiau naujienų agentūrai AFP sakė, kad aptiktas „Pegasus“ panaudojimas Lenkijoje yra tik „ledkalnio viršūnė“. Jo teigimu, programos panaudojimas Lenkijoje rodo „nukrypimą į autoritarizmą“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją