„Smurtas niekada negali būti tinkamas atsakas“, – sakė vyriausybės atstovė Christiane Hoffmann ir pridūrė, kad Vokietija „ragina visas šalis deeskaluoti padėtį ir rasti taikų situacijos sprendimą“.

Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas anksčiau penktadienį pareiškė, kad po kelias dienas trukusių neramumų nebus jokių derybų su protestuotojais, ir pažadėjo sunaikinti šalį užpuolusius „ginkluotus banditus“.

Savo kreipimesi K. Ž. Tokajevas dėl neramumų kaltino „teroristus“ ir „banditus“ ir sakė, kad leido prieš juos panaudoti mirtiną jėgą.

„Teroristai ir toliau gadina turtą... ir naudoja ginklus prieš civilius. Aš daviau įsakymą teisėsaugai šaudyti be įspėjimo“, – kalbėjo prezidentas. Jo kreipimąsi transliavo televizija.

„Tie, kurie nepasiduos, bus sunaikinti“, – sakė prezidentas.

Jis taip pat pavadino „nesąmone“ kai kurių kitų šalių raginimus pradėti derybas su protestuotojais.

„Užsienyje šalys raginamos derėtis dėl taikaus sprendimo. Kokia nesąmonė. Kokios derybos gali vykti su nusikaltėliais, žudikais?“ – kalbėjo K. Ž. Tokajevas.

„Mes susiduriame su ginkluotais ir apmokytais banditais,.. todėl jie turi būti sunaikinti. Tai bus padaryta artimiausiu metu“, – sakė jis.

Kazachstanas, ilgą laiką laikytas viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių ir turintis gausius energijos šaltinių išteklius, išgyvena didžiausią krizę per kelis dešimtmečius. Praeitą savaitgalį įsiplieskę protestai dėl automobilinių suskystintų dujų pabranginimo peraugo į visą šalį apėmusias audringas demonstracijas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)