„Jums buvo Dūmos rinkimų metai. Ir dar tie visi sudėtingi įvykiai, kurie šiuo metu vyksta – kolektyvinių Vakarų konfrontacija su Rusija. Tik įsivaizduoti galiu, koks tai krūvis ir įtampa“, – Kremliaus svetainė citavo buvusį Kazachstano prezidentą.

Panašu, kad jis nė sapne nesapnavo, kas jau po kelių dienų lauks Kazachstano, rašo telegraf.by.

Prasidėjus masiniams protestams, iš N. Nazarbajevo nebuvo girdėti nė žodžio. O juk jis dar sausio 5 dieną oficialiai ėjo Kazachstano Saugumo tarybos pirmininko pareigas, kurios jam paskirtos iki gyvos galvos. Ir jeigu iš pradžių protestuotojai reikalavo mažesnių dujų kainų, tai labai greitai perėjo prie visai kitokių šūkių, pavyzdžiui „Seni, lauk“. Ir į tai buvo atsakoma tyla.

Rusijos žiniasklaida rašo, kad „slaptas buvusio Kazachstano prezidento lėktuvas nusileido Dubajuje“.

„Ten Nazarbajevo šeima ir buvęs Kazachstano nacionalinio saugumo komiteto vadovas turi nekilnojamojo turto“, – sausio 6 dieną rašė „The Insider“.

Tai nereiškia, kad N. Nazarbajevas paliko Kazachstaną ir yra Dubajuje, tačiau tokia tikimybė yra. Remiantis publikacijos autoriais, ten buvusio prezidento šeima turi daug nekilnojamojo turto.

Kita vertus, N. Nazarbajevas galėjo išskristi ir į Rusiją.

Sausio 5 dieną paaiškėjo, kad iš Maskvos į Kazachstaną išskrido valstybinis Rusijos Federacijos lėktuvas Tu-214. Kokiu tikslu, niekur neskelbta, o jo elgesys pasirodė labai keistas.

Praėjus pusvalandžiui nuo tos akimirkos, kai lėktuvas įskrido į Kazachstano oro erdvę, jo buvimo vieta dingo iš orlaivių stebėjimo sistemų.

Internete iš karto pradėjo sklisti kalbos, kad lėktuvas ypatingas ir skrenda paimti N. Nazarbajevo. O dar „Echo Mokskvy“, remdamasi šaltiniais iš Kazachstano užsienio reikalų ministerijos, parašė, kad N. Nazarbajevas pasiruošęs palikti šalį.

Kazachstano opozicijos politikas Muchtaras Abliazovas įsitikinęs, kad „Nazarbajevas savo lėktuvu skris pas Putiną arba į Kiniją“.

Dar būta pranešimų, kad iš Almatos oro uosto išskrido lėktuvas, priklausantis buvusio prezidento žentui Timurui Kulibajevui. Kaip tikina žurnalistai, jis išskrido į Kirgiziją. Remiantis Rusijos žurnalistų turimais duomenimis, N. Nazarbajevas po atsistatydino buvo pasirinkęs palikti Kazachstaną dėl „gydymo pratęsimo“.

Kad ir kur dabar būtų N. Nazarbajevas, ekspertai mano, kad jo laukia labai nedžiugi ateitis. Ir valdžios jam susigrąžinti jau nebepavyks.

„Nazarbajevo ateitis nebus paprasta. Vis dar turi rimtų garantijų kaip pirmasis prezidentas, pagal įstatymą: apsauga iki gyvenimo galo nuo baudžiamojo persekiojimo, valstybinis aprūpinimas ir kiti dalykai. Tik Saugumo tarybos pirmininko pareigos taip pat paskirtos iki gyvenimo galo. Juridinė kolizija Kazachstane sugriaus visą jėgos svertų sistemą“, – mano Posovietinių tyrimų centro vyresnysis mokslo darbuotojas Stanislavas Pritčinas.

Apžvalgininkas iš Baltarusijos Piotras Kuznecovas įsitikinęs, kad Kazachstaną ištikusi krizė byloja vieną dalyką: jokios garantijos buvusiems vadovams negali būti amžinos.

„Jokios iki gyvenimo galo suteikiamos garantijos neveikia, kai sukurta tokia politinė sistema, kurioje Įstatymas – tik instrumentas konkrečių asmenų ar grupių rankose. Ir tokių sistemų kūrėjams vertėtų tokią situaciją pasimatuoti ir sau“, – teigia ekspertas.

Apie tai, kad masinių protestų ir neramumų fone iš Kazachstano pradėjo bėgti aukšto rango valdininkai ir aukščiausiai šalies valdžiai artimi asmenys, pranešta dar sausio 5-osios vakarą.

„24 kanal“ skelbė, kad vos pirmą trečiadienio pusdienį iš šalies išskrido mažiausiai dešimt privačių lėktuvų.

Kaip tikino vietos gyventojai, dauguma valdininkų bėga į Europos Sąjungos šalis. Kaip sakė viena Almatos gyventoja, patraukliausias kelionės taškas – Šveicarija.

Skelbiama, kad iš šalies išskrido privatus lėktuvas, siejamas su Timuru Kulibajevu – buvusio prezidento Nursultano Nazarbajevo žentu ir jo dukters Dinaros Nazarbajevos vyru.

Remiantis „Flightradar“ duomenimis, lėktuvas išskrido į Kirgiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)