„Šis kontingentas atvyko ribotam laikui, kad atliktų daugiausia strateginių objektų gynimo ir apsaugos funkcijas“, – penktadienį per kovos su terorizmu štabo posėdį sakė K.-Ž. Tokajevas.

Susitikime pranešimus skaitė laikinieji vidaus reikalų ir gynybos ministrai, taip pat Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas.

Kaip nurodoma, Kazachstano prezidentas davė virtinę įsakymų, kuriais siekiama stabilizuoti padėtį šalyje, tačiau daugiau detalių pateikta nebuvo.

Vėliau penktadienį K. Ž. Tokajevas pareiškė, kad konstitucinė tvarka kelias dienas beprecedenčių neramumų krėstoje šalyje yra iš esmės atkurta.

„Teisėsaugos pajėgos sunkiai dirba. Konstitucinė santvarka iš esmės buvo atkurta visuose regionuose“, – sakoma K. Ž. Tokajevo pareiškime, paskelbtame po susitikimo su aukšto rango pareigūnais.

„Vietos pareigūnai stebi situaciją. Tačiau teroristai vis dar naudoja ginklus ir daro žalą civilių turtui“, – sakoma pranešime.

Jame priduriama, kad saugumo operacijos tęsis „iki visiško kovotojų sunaikinimo“.

Kazachstanas, ilgą laiką laikytas viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių ir turintis gausius energijos šaltinių išteklius, šiuo metu išgyvena didžiausią krizę per kelis dešimtmečius. Praeitą savaitgalį įsiplieskę protestai dėl automobilinių suskystintų dujų pabranginimo peraugo į visą šalį apėmusias audringas demonstracijas.

Keliuose miestuose ginkluoti protestuotojai grūmėsi su vyriausybės pajėgomis.

Pasak VRM, per specialiąją operaciją sulaikyta daugiau kaip 3 tūkst. žmonių, 18 buvo sužeisti, o dar 26 – „likviduoti“. Paprastai toks terminas vartojamas pranešimuose apie saugumo pajėgų nukautus įtariamus ekstremistus.

Didėjant spaudimui Kazachstano prezidentas kreipėsi į Rusijos dominuojamą KSSO, kad ši suteiktų pagalbą kovojant su „teroristų gaujomis“, esą „įgijusiomis rimtą apmokymą užsienyje“.

Po kelių valandų karinis aljansas, kuriam priklauso Rusija, Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Tadžikistanas, pranešė, kad pirmosios pajėgos jau išsiųstos – įskaitant Rusijos oro desantininkų dalinį. Tai yra pirmoji didelė bendra operacija nuo KSSO įkūrimo 1999 metais.

„Taikos palaikymo pajėgos... buvo pasiųstos į Kazachstano Respubliką ribotam laikui, kad stabilizuotų ir normalizuotų padėtį“, – sakoma bloko pranešime. Vis dėlto tikslus misijoje dalyvaujančių karių skaičius nebuvo įvardytas.

Išjungtas internetas

K. Ž. Tokajevas paskelbė visoje šalyje nepaprastąją padėtį iki sausio 19-osios, įskaitant naktinę komendanto valandą ir draudimą rengti pamaldas. Šis sprendimas yra smūgis didelei Kazachstano stačiatikių bendruomenei, penktadienį švenčiančiai Kalėdas.

Ketvirtadienį didžiausiame Kazachstano mieste Almatoje tęsėsi susirėmimai, naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė girdėjęs šūvius iš pagrindinės miesto aikštės pusės.

Vietos žiniasklaida vėlai ketvirtadienį pranešė, kad saugumo pajėgos išvarė demonstrantus iš aikštės ir kitų svarbių vyriausybės pastatų.

Pareigūnai pranešė, kad per neramumus buvo sužeista daugiau nei 1 000 žmonių, beveik 400 paguldyti į ligoninę, o 62 gydomi intensyviosios terapijos skyriuje.

Pirmąsias demonstracijas išprovokavo netikėtas sprendimas dvigubai pabranginti suskystintas automobilines dujas, bet vėliau protestai išaugo ir išsiplėtė, atspindėdami platesnį nepasitenkinimą 19 mln. gyventojų turinčioje šalyje, nuo nepriklausomybės įgijimo valdomoje tos pačios partijos.

Tūkstančiai žmonių išėjo į gatves Almatoje ir vakarinėje Mangystau provincijoje teigdami, kad kainų kilimas buvo nesąžiningas, atsižvelgiant į didžiulius naftos ir dujų eksportuotojo Kazachstano energijos išteklius.

Bendras šių įvykių vaizdas vis dar neaiškus dėl ryšio sutrikimų, įskaitant interneto išjungimus, susirašinėjimo programėlių blokavimą ir mobiliojo ryšio trikdžius.

JAV: pasaulis stebi Rusijos elgesį Kazachstane

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį perspėjo Rusijos karius Kazachstane neperimti šios šalies institucijų kontrolės, sakydamos, kad pasaulis stebės galimus teisių pažeidimus.

„Jungtinės Valstijos ir, tiesą sakant, pasaulis stebės, ar nepažeidžiamos žmogaus teisės“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Taip pat stebėsime bet kokius veiksmus, kurie galėtų būti Kazachstano institucijų užgrobimo prielaida“, – pridūrė jis.

N. Price'as pareiškė, kad „paliks Kazachstano vyriausybei“ paaiškinti, kodėl į šalį buvo pakviestos Rusijos dominuojamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pajėgos.

Dabartinis bloko pirmininkas, Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas sakė, kad aljansas reaguoja į pagalbos prašymą dėl „išorės kišimosi“.

Neužsimindamas apie pastaruosius kaltinimus, N. Price'as dar kartą paragino Kazachstaną imtis veiksmų dėl neramumų, kuriuos sukėlė reti masiniai protestai, išprovokuoti degalų kainų šuolio, priežasčių.

„Tikimės, kad Kazachstano vyriausybė greitai galės spręsti problemas, kurios iš esmės yra ekonominio ir politinio pobūdžio“, – sakė N. Price'as, pavadinęs JAV šios Centrinės Azijos valstybės „partnerėmis“.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas anksčiau ketvirtadienį paskambino savo kolegai iš Kazachstano Muchtarui Tileuberdi ir paragino ieškoti taikaus sprendimo bei gerbti žiniasklaidos laisvę.

A. Blinkenas „pakartojo Jungtinių Valstijų visišką paramą Kazachstano konstitucinėms institucijoms ir žiniasklaidos laisvei bei pasisakė už taikų, teises gerbiantį krizės sprendimą“, sakė N. Price'as.

Valstybės departamento atstovas nurodė, kad A. Blinkenas taip pat pasinaudojo proga aptarti su M. Tileuberdi susirūpinimą dėl Rusijos kariuomenės telkimo šalia Ukrainos sienų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)