Susirėmimai Almatoje atrodo besitęsiantys po trečiadienį vykusių riaušių, per kurias protestuotojai įsiveržė į keletą vyriausybinių pastatų. Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas sakė miesto centre girdintis šūvių papliūpas.

Almatos gatvėse riogsojo sudegusios transporto priemonės, keletas vyriausybinių pastatų buvo nuniokoti, o prie prezidento rezidencijos, kurią trečiadienį demonstrantai šturmavo ir apiplėšė, buvo išsibarstę daug šovinių tūtelių.

„Nežinojau, kad mūsų žmonės gali būti tokie baisūs“, – netoli prezidento rezidencijos AFP sakė 29 metų darželio auklėtoja Samal.

Kazachstanas, ilgą laiką laikytas viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių ir turintis gausius energijos šaltinių išteklius, šiuo metu išgyvena didžiausią krizę per kelis dešimtmečius. Praeitą savaitgalį įsiplieskę protestai dėl automobilinių suskystintų dujų pabranginimo peraugo į visą šalį apėmusias audringas demonstracijas.

Keliuose miestuose ginkluoti protestuotojai grūmėsi su vyriausybės pajėgomis. Rusijos naujienų agentūros, remdamosi Kazachstano vidaus reikalų ministerijos informacija, nurodė, kad žuvusių saugumo pajėgų narių skaičius išaugo iki 18, o dar 748 buvo sužeisti. Mažiausiai dviem saugumo pajėgų nariams buvo nupjautos galvos.

Naujienų agentūros „Interfax“ ir „RIA Novosti“ taip pat citavo VRM duomenis, kad 2 298 žmonės buvo sulaikyti.

Didėjant spaudimui prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas praeitą naktį kreipėsi į Rusijos dominuojamą Kolektyvinio saugumo sutarties organizaciją (KSSO), kad ši suteiktų pagalbą kovojant su „teroristų gaujomis“, esą „įgijusiomis rimtą apmokymą užsienyje“.

„Pakurstytas iš išorės“

Po kelių valandų karinis aljansas, kuriam priklauso Rusija, Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Tadžikistanas, pranešė, kad pirmosios pajėgos jau išsiųstos – įskaitant Rusijos oro desantininkų dalinį. Tai yra pirmoji didelė bendra operacija nuo KSSO įkūrimo 1999 metais.

„Taikos palaikymo pajėgos... buvo pasiųstos į Kazachstano Respubliką ribotam laikui, kad stabilizuotų ir normalizuotų padėtį“, – sakoma bloko pranešime. Vis dėlto tikslus misijoje dalyvaujančių karių skaičius nebuvo įvardytas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė vertinanti įvykius Kazachstane kaip „iš išorės pakurstytą mėginimą pakenkti saugumui ir vientisumui“.

Filmuotoje medžiagoje, paskelbtoje Rusijos gynybos ministerijos, matyti kariniai transporto lėktuvai, į kuriuos buvo laipinami kariai ir kraunami šarvuoti sunkvežimiai prieš skrydį į Kazachstaną.

Policija nurodė, kad dešimtys žmonių naktį žuvo per susirėmimus prie vyriausybinių pastatų Almatoje.

„Ekstremistų pajėgos mėgino šturmuoti administracinius pastatus, Almatos policijos departamentą, taip pat vietos policijos komisariatus. Dešimtys užpuolikų buvo likviduoti“, – sakė policijos atstovė Saltanat Azirbek.

Almatos merija, kurią riaušininkai trečiadienį šturmavo ir padegė, ketvirtadienį tebeliepsnojo.

AFP korespondentas sakė matęs žmones, besibūriuojančius aikštėje prie šio pastato, o vėliau girdėjęs šūvių papliūpas iš tos vietos apie 17 val. 30 min. vietos (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku ir paskui dar maždaug po valandos.

Įvykio vietoje esantis korespondentas šiek tiek anksčiau teigė, jog nuo miesto Respublikos aikštės bėga grupės po 5–6 asmenis, šaudymas tęsiasi.

„Telegram“ kanalas „Ateo Breaking“ skelbia, kad per garsiakalbius buvo pranešta, jog gali būti atidengta ugnis ir į likusius Almatos gatvėse.

Žiniasklaida skelbia, kad Respublikos aikštėje ketvirtadienį buvo apie kelis šimtus žmonių. Pastarosiomis valandomis pasirodo nemažai pranešimų apie susišaudymus įvairiose miesto vietose, rašo BBC.

Ketvirtadienio pavakare Almatoje apytikriai ties merija vėl buvo girdimos šūvių papliūpos, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Vyriausybė ėmėsi skubių veiksmų

Kazachstano vyriausybė ketvirtadienį pranešė nustačiusi suskystintųjų dujų kainų, kurių šuolis davė pradžią masiniams neramumams, lubas.

„Vyriausybė ėmėsi skubių veiksmų stabilizuoti socioekonominę situaciją“, – sakoma Kazachstano vyriausybės pranešime. Jame nurodoma, kad daugelyje šalies miestų ir provincijų skelbiamas 180 dienų trukmės suskystintųjų dujų, benzino, dyzelino ir komunalinių paslaugų kainų kilimo moratoriumas.

Vyriausybė taip pat pranešė laikinai nutraukianti kai kurių maisto produktų, įskaitant jautieną, avieną, bulves ir morkas, eksportą, siekdama „stabilizuoti visuomenei reikšmingų maisto produktų kainas“.

Policija vien tik Almatoje jau sulaikė apie 2000 žmonių, šalį apėmus beprecedentei protestų bangai, skelbia Rusijos naujienų agentūra TASS remdamasi šalies vidaus reikalų ministerijos duomenimis.

Orda.kz praneša, kad policija suėminėjo protestuotojus prie Almatos miesto policijos departamento.

Iš Almatos ir kitų Kazachstano miestų pranešama apie daugybę žuvusiųjų naktį į sausio 6-ąją, socialiniuose tinkluose skelbiamos žuvusiųjų nuotraukos ir vaizdo įrašai, tačiau apibendrintų duomenų dar nėra.

Sveikatos apsaugos ministerija anksčiau skelbė, kad sužeista per 1000 žmonių.

„Daugiau nei 1 000 žmonių buvo sužeisti po riaušių įvairiuose Kazachstano regionuose; beveik 400 iš jų buvo paguldyti į ligoninę, o 62 žmonės yra intensyviosios terapijos skyriuje“, – per televiziją „Chabar 24“ sakė sveikatos apsaugos viceministrė Azhar Giniyat.

Ketvirtadienį Kazachstanas pranešė neįsileisiantis į šalį užsieniečių, o Maskvos vadovaujamas karinis aljansas išsiuntė pirmuosius karius į šalį, kai Kazachstano prezidentas anksčiau paprašė sąjungininkų padėti numalšinti protestus.

Rusijos desantininkai į šalį atvyko pirmieji. Baltarusija, Tadžikistanas, Armėnija taip pat patvirtino, kad siųs savo karius.

Žuvo dešimtys protestuotojų ir saugumo tarnybų narių

Dešimtys protestuotojų ir mažiausiai 12 policininkų žuvo per audringus demonstrantų ir saugumo pajėgų susirėmimus Kazachstane, šalį apėmus beprecedentei protestų bangai, tapusiai dideliu iššūkiu autoritarinei valdžiai, ketvirtadienį pranešė tarnybos.

Kaip pranešama, vienas policijos pareigūnas buvo rastas nupjauta galva.

Trečiadienį įsiveržę į prezidento rezidenciją ir meriją šalies didžiausiame mieste Almatoje demonstrantai naktį mėgino šturmuoti daugiau pastatų.

„Dešimtys užpuolikų buvo likviduoti“, – valstybinei televizijai „Khabar 24“ sakė policijos atstovė Saltanat Azirbek. Paprastai toks terminas vartojamas pranešimuose apie saugumo pajėgų nukautus įtariamus ekstremistus.

Almatos pareigūnai televizijai sakė, kad per neramumus žuvo mažiausiai 12 policininkų ir dar 353 buvo sužeisti.

Ketvirtadienį socialiniuose tinkluose pasirodžiusiuose vaizdo įrašuose buvo matyti apiplėštos parduotuvės ir sudegę pastatai Almatoje, girdėti automatų šūviai gatvėse ir baimės kupinų gyventojų riksmai.

Šią savaitę protestai išplito visoje šalyje, kurioje gyvena 19 mln. žmonių, kilus pasipiktinimui dėl po Naujųjų metų pakilusios suskystintųjų dujų – pagrindinio transporto priemonių kuro šalies vakaruose – kainos.

Tūkstančiai žmonių išėjo į gatves Almatoje ir vakariniame Mangystau regione teigdami, kad kainų kilimas buvo nesąžiningas, atsižvelgiant į didžiulius naftos ir dujų eksportuotojo Kazachstano energijos išteklius.

Pranešama, kad protestuotojai trečiadienį šturmavo kelis vyriausybės pastatus, įskaitant Almatos meriją ir prezidento rezidenciją.

Kaip pranešė Kazachstano žiniasklaida, remdamasi Vidaus reikalų ministerijos informacija, per šiuos neramumus iki ketvirtadienio vidurdienio (8 val. Lietuvos laiku) gyvybės neteko mažiausiai 12 teisėsaugos pareigūnų, dar 353 buvo sužeisti.

Apie aukų skaičių pranešęs Kazachstano naujienų kanalas „Chabar 24“ sakė, kad vieno iš saugumo pareigūnų kūnas buvo rastas nupjauta galva.

Bendras šių įvykių vaizdas vis dar neaiškus dėl ryšio sutrikimų, įskaitant kelių valandų trukmės interneto išjungimus, susirašinėjimo programėlių blokavimą ir mobiliojo ryšio trikdžius.

Protestai sukėlė didžiausią iki šiol grėsmę režimui, kurį įkūrė prezidentas Nursultanas Nazarbayevas, atsistatydinęs 2019 metais ir savo įpėdiniu pasirinkęs K.-J. Tokayevą.

Šalies vadovas bandė užkirsti kelią tolesniems neramumams anksti trečiadienį pranešdamas apie ministro pirmininko Askaro Mamino vadovaujamos vyriausybės atsistatydinimą, tačiau protestai tęsėsi.

Nepaprastoji padėtis

Be to, K.-J. Tokayevas pranešė, kad perima iš N. Nazarbayevo svarbios Saugumo tarybos vadovo pareigas – tai netikėtas žingsnis, turint galvoje dar neišblėsusią eksprezidento įtaką.

Protestams paaštrėjus, vyriausybė vėlai trečiadienį pareiškė, kad nepaprastoji padėtis, anksčiau paskelbta labiausiai protestų apimtose vietovėse, iki sausio 19 dienos galios visoje šalyje.

Tai reiškia, kad galios naktinė komendanto valanda, kelionių ribojimai ir masinių susibūrimų draudimas.

Didelė pykčio dalis nukreipta į 81-erių N. Nazarbayevą, kuris valdė Kazachstaną nuo 1989-ųjų, kol perdavė valdžią K.-J. Tokayevui.

Daugelis protestuotojų skandavo „Senį lauk!“, turėdami galvoje N. Nazarbayevą, o socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizduose buvo matyti griaunama buvusio prezidento garbei iškilusi statula.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos paragino visas puses laikytis „santūrumo“, o Vašingtonas ragino valdžios institucijas leisti protestuotojams „taikiai reikštis“.

Kazachstano vyriausybė beveik netoleruoja realios opozicijos ir yra kaltinama nepriklausomų balsų tildymu.

Spontaniški, nesankcionuoti protestai Kazachstane yra neteisėti, nepaisant 2020 metais priimto įstatymo, kuriuo buvo sušvelninti kai kurie susirinkimų laisvės apribojimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)