„TVO šalys yra įsitikinusios, kad Kazachstano valdžia gali taikiomis priemonėmis sumažinti įtampą ir atkurti rimtį bei tvarką šalyje, jos taip pat yra pasirengusios prireikus suteikti pagalbą Kazachstano žmonėms ir valdžiai“, – pažymima dokumente.

TVO taip pat pareiškė užuojautą Kazachstane žuvusių žmonių artimiesiems ir palinkėjo pasveikti sužeistiems šalies gyventojams.

Protesto akcijos Kazachstane prasidėjo sausio 2 d. Žanaozeno ir Aktau miestuose šalies pietvakariuose, kur gyventojai piktinosi aukštomis suskystintųjų dujų kainomis. Po dviejų dienų riaušės kilo Almatoje ir kituose Kazachstano miestuose, ten vyko susirėmimai su policija. Yra aukų. Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas dviem savaitėms paskelbė nepaprastąją padėtį visoje šalyje. Maskvos vadovaujamas karinis aljansas – Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija – jau siunčia savo pajėgas į Kazachstaną.

Tiurkų valstybių organizacija (anksčiau vadinosi Tiurkų taryba) – tarptautinė organizacija, vienijanti tiurkakalbes šalis. Šiuo metu jai priklauso Azerbaidžanas, Kazachstanas, Kirgizija, Turkija ir Uzbekistanas, kaip stebėtojos jos veikloje dalyvauja Vengrija ir Turkmėnija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)