Nors prieš pasirašant paskelbtame pareiškime Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas Pekino tiesiogiai nepaminėjo, susitarimas laikomas dar vienu regiono sąjungininkių susirūpinimo dėl Kinijos karinės plėtros ženklu.

Prieš ketvirtadienio internetinį viršūnių susitikimą su Japonijos kolega Fumio Kishida S. Morrisonas pavadino sutartį „dviejų valstybių įsipareigojimu drauge atremti bendrus strateginius saugumo iššūkius ir prisidėti kuriant saugų ir stabilų Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną“. Partnerystė atspindi „mūsų bendras vertybes, įsipareigojimą demokratijai ir žmogaus teisėms bei bendrus interesus, kad Indijos ir Ramiojo vandenyno regionas būtų laisvas, atviras ir atsparus“, pridūrė jis.

Japonija ir Australija kartu su Jungtinėmis Valstijomis ir Indija priklauso „Quad“ grupei, siekiančiai sukurti aljansą, kuris atsvertų vis didėjančią Kinijos įtaką Azijoje, įskaitant jos keliamą pavojų gyvybiškai svarbiems tarptautiniams jūrų keliams.

Pasak Ali Wyne'o, „Eurasia Group“ vyresniojo analitiko, sutartis gali sustiprinti Tokijo ir Kanberos galimybes Japonijoje vykdyti bendras karines pratybas su JAV. „Kinija greičiausiai pateiks tai kaip dar vieną įrodymą, kad pažangios pramoninės demokratijos siekia sustabdyti jos atgimimą, nors paties Pekino elgesys pastaraisiais metais labai prisidėjo prie vis didesnio diplomatinio atšalimo“, – pridūrė A. Wyne'as.

Trečiadienį per spaudos konferenciją paklaustas apie sutartį Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wangas Wenbinas sakė: „Tikimės, kad Ramusis vandenynas bus taikos vandenynas, o ne vieta bangoms kelti“.

Japonija jau dešimtmetį nuolat didina išlaidas gynybai, 2022–2023 m. šalies biudžeto projekte įrašytas rekordinis išlaidų karybai skaičius. Tokijo gynybos ministerija teigia, kad saugumo padėtis regione „blogėja precedento neturinčiu greičiu“, ir pabrėžia Kinijos bei Šiaurės Korėjos keliamus iššūkius.

Pirmą susitikimą „Quad“ surengė Vašingtone rugsėjį. Taip pat rugsėjį JAV, Didžioji Britanija ir Australija paskelbė sukūrusios naują aljansą AUKUS, leisiantį Australijai įsigyti JAV technologijas naudojančių branduolinių povandeninių laivų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)