„Šiandien mes rašome istoriją, - antradienį sakė Izraelio sveikatos ministras Nitzanas Horowitzas. – Tai yra istorinė LGBT kovos Izraelyje diena, ilgos kovos už lygybę visiems“.

Taip Sveikatos ministerija įgyvendina Aukščiausiojo teismo sprendimą: šis pernai pripažino, kad draudimas homoseksualioms poroms ir vienišiems vyrams pasinaudoti surogatinės motinos paslaugomis yra neteisėtas. Tai pažeidžia žmogaus teises, sakoma teismo nutarime.

Nauja tvarka „išpildys daugelio svajonę turėti šeimą“, sakė ministras. Jis pabrėžė, jog bus daroma viskas, kad būtų apsaugotos surogatinių motinų teisės.

Surogatinė motinystė, kai vaiką išnešioja kita moteris, iki šiol Izraelyje buvo prieinama tik heteroseksualioms poroms bei vienišoms moterims. Todėl homoseksualūs vyrai, norintys šeimos, dažnai surogatinės motinos dairėsi užsienyje. Tačiau tai brangu ir sudėtinga.

Izraelio LGBTQ bendruomenė daug metų kovoją už savo teisę į surogatinę motinystę.

Tačiau, Sveikatos ministerijos duomenimis, Izraelyje iki šiol tik apie 100 moterų per metus sutinka būti surogatinėmis motinomis. Suinteresuoti asmenys ir ateityje turės pateikti oficialų prašymą. Specialus komitetas tada spręs dėl būsimų tėvų bei surogatinės motinos tinkamumo.

Izraelis pastaraisiais metais tapo daug labiau tolerantiškas homoseksualų atžvilgiu. Ypač liberaliu laikomas Tel Avivas. Tačiau tos pačios lyties poros vis dar negali tuoktis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)