Šis incidentas įvyko Centrinės Azijos valstybę apėmus precedento neturintiems neramumams, pirmiausiai išprovokuotiems staigaus suskystintų dujų pabranginimo.

„Visą dieną keleiviams buvo sakoma, kad kariuomenė gina oro uostą, lėktuvai skraido įprastu režimu, o registracija vyko rankiniu būdu. Dabar oro uosto saugos tarnyba mums pasakė: „Atsiprašome, oro uostas užgrobtas. Šiandien reisų nebus“, – portalas citavo tinklaraštininką Alisherą Elikbaevą.

Orda.kz duomenimis, A. Elikbaevas yra viename viešbutyje šalia oro uosto. Jo lėktuvas turėjo pakilti apie vidurnaktį.

Protestuotojai Taldykorgano mieste savo nepasitenkinimą rodo ir versdami ilgus metus šalį valdžiusio prezidento Nursultano Nazarbajevo statulą.

Visame Kazachstane paskelbta nepaprastoji padėtis

Visame Kazachstane trečiadienį buvo paskelbta nepaprastoji padėtis po to, kai protestai dėl kuro kainų kilimo peraugo į susirėmimus ir protestuotojai ėmė šturmuoti vyriausybės pastatus.

Rusijos naujienų agentūros „Interfax“, TASS ir „RIA Novosti“ pranešė apie nepaprastąją padėtį, remdamosi per Kazachstano valstybinę televiziją paskelbtu pareiškimu.

Kazachstano valstybinė televizija „Khabar 24“ nurodė, kad suvaržymai galios iki sausio 19 dienos.

„Jie įvesti paaštrėjus padėčiai, siekiant užtikrinti visuomenės saugumą, atkurti įstatymų laikymąsi ir tvarką“, – sakoma pranešime.

Nepaprastoji padėtis kiek anksčiau buvo įvesta mitingų epicentruose – finansų sostinėje Almatoje, Mangystau provincijoje ir sostinėje Nur Sultane.

ES ir Baltieji rūmai reiškia susirūpinimą dėl neramumų Kazachstane

Europos Sąjunga (ES) pareiškė savo susirūpinimą dėl didelių neramumų Centrinės Azijos Kazachstano Respublikoje ir paragino šalies vadovybę laikytis tarptautinių įsipareigojimų.

„Europos Sąjunga ragina institucijas gerbti pagrindinę teisę į taikius protestus“, - trečiadienį Briuselyje pareiškė Užsienio reikalų tarnybos atstovė. Be to, jėgos naudojimas ginant teisėtus saugumo interesus turi būti proporcingas. Taip pat būtina garantuoti spaudos laisvę ir prieigą prie informacijos. Iš demonstrantų ES tikisi, kad šie protestuos taikiai ir nekurstys smurto.

Baltieji rūmai trečiadienį paragino Kazachstano valdžią elgtis santūriai, šalį apėmus audringiems protestams.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki nurodė, kad Jungtinės Valstijos palaiko „raginimus atkurti ramybę“ ir kad protestuotojams turi būti sudaryta galimbė „taikiai pasisakyti“.

Tuo metu Kazachstano valdžia turėtų „laikytis santūrumo“, pridūrė J. Psaki.

Atstovė pridūrė, kad „beprotiški Rusijos pareiškimai“, jog už masines demonstracijas Kazachstane atsakingos Jungtinės Valstijos, yra „absoliučiai melagingi ir aiškiai yra dalis standartinių Rusijos dezinformacijos priemonių“.

JT taip pat paragino visas šalis „pademonstruoti santūrumą, susilaikyti nuo smurto ir skatinti dialogą“.

JT atstovas žiniasklaidai Stephane‘as Dujarricas sakė, kad tarptautinė organizacija „susirūpinusi“ stebi įvykius šioje Centrinės Azijos šalyje.

Kazachstano prezidentas žada griežtą atsaką į protestus

Kazachstano prezidentas Kasimas Žomartas Tokajevas trečiadienį kreipėsi į neramumų apimtą šalį, pažadėdamas „griežtai“ reaguoti į masinius protestus dėl energijos kainų pakilimo po Naujųjų metų.

Šalyje nuo metų pradžios vyksta protestai, per kuriuos demonstrantai trečiadienį šturmavo vyriausybės pastatus, o valdžios institucijos reaguodamos į tai nutraukė interneto ir mobiliųjų telefonų ryšį visoje šalyje.

K. Ž. Tokajevas kreipėsi į šalį antrą kartą nuo protestų pradžios ir patikino kazachus, kad neketina trauktis iš pareigų po to, kai anksčiau trečiadienį atleido ministrų kabinetą.

„Kaip prezidentas, esu įpareigotas užtikrinti mūsų piliečių saugumą bei ramybę ir rūpintis Kazachstano vientisumu“, – rusiškai per Kazachstano televiziją sakė jis ir pridūrė, kad ketina „veikti kuo griežčiau“.

Jis kalbėjo, kad šalyje vyksta „didžiuliai išpuoliai prieš teisėsaugos pareigūnus“, ir teigė, kad mažiausiai keli jų „žuvo“ arba „buvo sužeisti“.

„Minios banditinių gaivalų muša pareigūnus, tyčiojasi iš jų, vedžioja juos nuogus gatvėmis, skriaudžia moteris, plėšia parduotuves“, – tvirtino jis.

„Kaip valstybės vadovas, o nuo šiandien – Saugumo tarybos pirmininkas, ketinu veikti kiek įmanoma griežčiau, – sakė K. Ž. Tokajevas. – Kartu įveiksime šį juodąjį Kazachstano istorijos laikotarpį“.

K. Ž. Tokajevą išrinko nepriklausomo Kazachstano įkūrėjas Nursultanas Nazarbajevas, kuris atsistatydino 2019 metais.

Tačiau N. Nazarbajevas išlaikė šalies kontrolę, iki šiol būdamas Saugumo tarybos pirmininku ir „tautos vadu“ – tai konstitucinis vaidmuo, suteikiantis jam unikalių politikos formavimo privilegijų ir imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (293)