Krovininis laivas „Sun Rio Ro-Ro“ į Rusijos Vladivostoko uostą atplaukė gruodžio 27 dieną – didžioji dalis laivo struktūros ir krovinio buvo pasidengę storu ledo sluoksniu. Gruodžio 28 dieną darytame vaizdo įraše matoma, kaip iš apledėjusio laivo keliami apšalę automobiliai.

Vaizdas buvo toks įspūdingas, kad pasižiūrėti, kaip iš Panamoje registruoto laivo iškraunamas krovinys, susirinko minia smalsuolių.

Ir tai dar ne visi sunkumai: automobilius iš laivo denio kranu teko iškelti spaudžiant 19 laipsnių šalčiui. Ne viena žiniasklaidos priemonė skelbė, kad dalis mašinų pasidengusios iki 15 cm storio ledo sluoksniu.

Taip pat būta pranešimų, kad ten, kur ledo sluoksnis itin storas, skilinėjo mašinų langai, tad nukentėjo jų salonas.

Kaip teigė krovinių gabenimo sąjungos atstovas Piotras Osičianskis, ledas susiformavo krovinį dėl smarkaus vėjo talžant didelėms bangoms. Nors apledėję laivai – tikrai ne retas reiškinys, šiais metais gruodžio vėjai buvo žymiai smarkesni nei įprastai, „jūrininkai prie to nepratę“, paaiškino atstovas.

Ekspertai sako, kad storas ledo sluoksnis susiformavo pučiant smarkiam drėgnam vėjui ir spaudžiant šalčiui. Smarkiai apledėjus laivui, kyla rizika apvirsti.

„Tos mašinos taip smarkiai apledėjusios, jog sunku pasakyti, koks ten automobilis“, – sakė vienas iškėlimą stebėjęs smalsuolis.

Kitas stebėjosi: „Kažkoks košmaras, siaubinga. Tai jau nebe automobiliai, o metalo laužas“. Jam pritarė ir trečias: „Šie automobiliai bus naudingi nebent dalims“.

Krovinis laivas į Rusiją skubėjo nepaisydamas oro sąlygų, norėdamas atplukdyti automobilius, tarp kurių nemažai elektrinių, prieš 2022 metais pakylant muitams.

„Kaip tikina automobilių pardavėjai, krovininis laivas skubėjo mašinas pristatyti į Rusiją prieš padidinant muitus importuojamiems elektriniams automobiliams. Laive tokių būta daug. Vargšai pirkėjai“, – rašė „Vesti Primorije“.

„Kroviniame laive buvo daug elektrinių „Nissan Leaf“. Kiek man žinoma, tas laivas labai skubėjo atplaukti laiku prieš įsigalint naujiems muitams elektriniams automobiliams“, – kalbėjo automobilių pardavėjas.

Pranešama, kad apledėjo ir „Toyota“ bei „Honda“ automobilių.

Meteorologas Jevgenijus Tiškovecas sakė, jog „naivu“ viltis, kad šis vertingas automobilių krovinys galėjo be didesnės žalos atlaikyti tokias ekstremalias oro sąlygas: „Tuos sušalusius automobilius ledas kaip reikiant suspaudė. Įskilo langai. Viskas, kur buvo bent kiek drėgmės, sugadinta“.

Be to, į automobilį patekęs jūros vanduo – „garantija, kad mašina greičiau surūdys“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)