Nelegaliems žmonių gabentojams pasinaudojus paklausa ir imant tūkstančius svarų sterlingų už kelionę per judrų laivybos kelią netvirtomis valtimis, Jungtinę Karalystę pasiekė mažiausiai 28 395 žmonės – tai daugiau nei trigubai didesnis skaičius negu 2020 metais.

Daugiausiai migrantų atkeliavo lapkritį, kai dėl palankių oro sąlygų Jungtinę Karalystę pasiekė mažiausiai 6 869 asmenys.

Lapkričio 11-ąją Didžiosios Britanijos krantuose išsilaipino rekordiškai daug per vieną parą atvykusių žmonių – 1 185.

Srautai intensyvėjo iš dalies dėl to, kad buvo naudojami didesni laiveliai – jais vidutiniškai plaukė 28, o kartais net 50 žmonių.

Šios kelionės daugeliui baigėsi tragiškai: lapkričio 24 dieną prie Prancūzijos nuskendo mažiausiai 27 migrantai, bandę perplaukti sąsiaurį valtimi, kurią prancūzų pareigūnai palygino su pripučiamu vaikišku baseinu.

Dauguma iš 27 aukų buvo vyrai, tačiau žuvo ir septynios moterys, 16-metis paauglys bei septynmetis vaikas.

Dauguma jų buvo Irako kurdai, nors tarp žuvusių taip pat buvo keturi afganistaniečiai, trys Etiopijos, po vieną Somalio ir Egipto pilietį, taip pat vienas Irano kurdas.

Migrantų antplūdis į Britaniją iš žemyninės Europos tapo politiniu galvos skausmu britų premjerui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui) ir jo paskirtai vidaus reikalų sekretorei Priti Patel.

Migrantų srautai taip pat pablogino Londono ir Paryžiaus santykius dėl įsisiūbavusio kaltinimų žaidimo, nors abi pusės stengiasi išardyti nelegalaus gabenimo tinklus.

Šiuo metu JK parlamentas svarsto Pilietybės ir sienų įstatymo projektą, numatantį griežtesnius veiksmus prieš neteisėtus žmonių gabentojus ir pačius migrantus.

Jei šis teisės aktas, kuriam priešinasi žmogaus teisių organizacijos, bus priimtas, vyriausybė galės deportuoti prieglobsčio prašytojus, atkeliavusius per vadinamąsias „saugias trečiąsias šalis“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją