Žmonių kontrabandininkams pasinaudojus paklausa ir pradėjus imti tūkstančių svarų rinkliavas už keliones šiuo itin judriu sąsiauriu, JK pasiekė mažiausiai 28 395 žmonės, ar trigubai daugiau nei 2020 metais. Pikas užfiksuotas lapkritį, kai JK krantuose išsilaipino iš viso bent 6 869 migrantai.

Skaičių padidėjimą veikiausiai lėmė tai, kad buvo imta naudoti didesnius laivus, kuriais vidutiniškai keliaudavo po 28 migrantus, o kartais net po 50. Tačiau daugeliui tokia kelionė baigdavosi tragiškai – lapkričio 24 dieną prie Prancūzijos krantų nuskendo mažiausiai 27 migrantai, plaukę laiveliu, kurį prancūzų pareigūnai apibūdino kaip vaikišką pripučiamą baseiną.

Tarp 27 nelaimės aukų daugiausiai buvo vyrai, tačiau taip pat ir septynios moterys, vienas 16-metis ir vienas septynmetis vaikas. Jie daugiausiai buvo kilę iš Irako Kurdistano, tačiau jų gretose taip pat buvo afganistaniečių, etiopų bei po vieną somalietį ir egiptietį.

Dideli JK iš žemyninės Europos pasiekiančių migrantų skaičiai tapo politiniu galvos skausmu šios šalies premjerui Borisui Johnsonui ir jo vidaus reikalų sekretorei Priti Patel. Migrantų srautai taip pat apkartino JK santykius su Prancūzija.

JK parlamentas šiuo metu svarsto Pilietybės ir sienų įstatymo projektą, kuriame žadama imtis griežtesnių priemonių prieš žmonių kontrabandininkus ir netgi prieš pačius migrantus. Jei būtų priimtas, šis įstatymas, kurio nepalaiko teisių gynimo grupės, leistų grąžinti prieglobsčio prašytojus, kirtusius vadinamųjų „saugių trečiųjų šalių“ teritoriją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)